Гарячі страви на Новий 2021 рік

Новий 2021 рік пройде під знаком Білого Бика, який невибагливий у їжі, але не зрадіє тому, якщо на столі будуть гарячі страви з яловичини і телятини. Щоб задобрити символ року, в меню варто включити прості і смачні рецепти з фото страв, приготування яких використовуються крупи, овочі, зелень і фрукти.

Качка з яблуками в апельсиновому соусі

Качка з яблуками – смачне і просте приготування гаряче блюдо, яке стане справжньою прикрасою святкового столу на Новий 2021 рік. Рецепт нескладний, а качка виходить соковитою, ніжною, ароматною і апетитною, як на фото.

Інгредієнти:

  • качка вагою в 2 кг;
  • 4-5 кислих яблук.

Для маринаду:

  • 115 мл апельсинового соку;
  • 100 мл соєвого соусу;
  • 30 г імбиру;
  • 2 ст. л. меду;
  • 1 ст. л. цедри апельсина.

Спеції:

  • ½ Ч. л. чорного перцю;
  • 2 ч. л. сушеного часнику;
  • 1 ст. л. меду;
  • ¼ Ч. л. кориці.

Для апельсинового соусу:

  • 10-12 ст. л. жиру і соку з качки;
  • 170 мл апельсинового соку;
  • 1 апельсин;
  • 1-2 ч. л. крохмалю;
  • 1-2 ст. л. меду;
  • 1 ст. л. лимонного соку;
  • 50 мл води;
  • щіпка кориці.

Приготування:

  • Качку очищаємо від пір’я, добре промиваємо, обрізаємо кінчики крил, так як при запіканні вони горять, і обов’язково видаляємо сальні залози.

  • Для маринаду виливаємо в миску соєвий соус, сік одного апельсина, кладемо мед і натертий на дрібній тертці свіжий імбир. Всі добре розмішуємо.

  • Получившимся маринадом заливаємо качку, накриваємо плівкою і ставимо на добу в прохолодне місце. За цей час тушку кілька разів перевертаємо.

  • До сушеного часнику підсипаємо мелений чорний перець і перемішуємо.
  • У одного яблука видаляємо серцевину, нарізаємо кільцями і викладаємо на деко з фольгою.

  • З качки знімаємо цедру, імбир, кладемо на фрукти.
  • Решта яблука розрізаємо на чотири частини, очищаємо від насіння.

  • Тушку зовні і всередині добре натираємо сумішшю з сушеного часнику і перцю.
  • Тепер в качку закладаємо підготовлені яблука. Черевце зашиваємо або просто складаємо зубочистками.

  • Накриваємо тушку фольгою і ставимо в духовку на 1,5 години (температура 180 °С).
  • Після качку виймаємо, поливаємо соком, що виділився, а 10-12 ложок відбираємо в окрему миску.
  • Знову накриваємо тушку фольгою і ставимо в духовку на 30 хвилин.

  • У сотейник виливаємо відібраний качиний жир, додаємо до нього сік апельсина і лимона, а також мед, корицю. Все розмішуємо і доводимо на вогні до кипіння.

  • До крохмалю підливаємо трохи води, розмішуємо і виливаємо в киплячий соус.
  • Після повторного закипання кладемо м’якоть апельсина і знову даємо соусу закипіти.
  • Качку дістаємо з духовки, поливаємо соком, що виділився і запікаємо ще 20 хвилин, але вже без фольги.

Готову качку прикриваємо фольгою і даємо їй трохи часу відпочити, після перекладаємо на красиве блюдо і подаємо до святкового столу разом з апельсиновим соусом.

М’ясні кишеньки — смачне святкове блюдо

На Новий 2021 рік можна приготувати м’ясні кишеньки. Це дуже смачне гаряче блюдо з ананасами, сиром і секретним інгредієнтом. Такий покроковий рецепт святкового частування сподобається багатьом господиням.

Інгредієнти:

  • 1,5 кг свинини (корейка без кістки);
  • 8-10 ч. л. хрону;
  • сіль і перець за смаком;
  • 8-10 кружечків ананаса;
  • 250 г сиру;
  • 100 г борошна;
  • 4 яйця;
  • 200 г сухарів.

Приготування:

  • Корейку нарізаємо пластинами товщиною в 2 пальця.
  • У кожному шматочку робимо поздовжні надрізи, але до кінця м’ясо не розрізаємо, щоб вийшов кишеньку.
  • Тепер свинину солимо, перчимо. У кожен кишеньку кладемо по 1 ч. ложці хрону і розподіляємо всередині — це і є секретний інгредієнт.

  • В кишеньки закладаємо шматочки ананасів і сир, складаємо зубочистками.

  • Підготуємо три тарілки. В одній змішуємо борошно з сіллю, в іншій збовтуємо яйця і в третю висипаємо панірувальні сухарі.
  • М’ясні кишеньки обсипаємо з усіх боків борошном, потім занурюємо в яйця, паніруємо в сухарях і кладемо на розігріту з маслом сковороду.
  • Обсмажуємо кишеньки з двох сторін до рум’яної скоринки.

Після м’ясо з начинкою перекладаємо на деко з фольгою, зверху накриваємо фольгою і ставимо в духовку на 25-30 хвилин (температура 180 °С). Готову страву подаємо з будь-яким гарніром, овочами і зеленню.

Курка з апельсинами на новорічний стіл

Пропонуємо приготувати на Новий 2021 рік приголомшливо смачне гаряче блюдо – запечену курку з апельсинами. Рецепт з фото дуже простий, м’ясо виходить ніжним, виглядає неймовірно красиво і апетитно.

Інгредієнти:

  • курка вагою в 2 кг;
  • 2 апельсина;
  • 2 цибулини;
  • 4 зубчики часнику;
  • 4 ст. л. соєвого соусу;
  • ¼ Ч. л. меленого імбиру;
  • сіль і перець за смаком.

Приготування:

  • Почнемо з маринаду. Для цього один апельсин розрізаємо навпіл і вичавлюємо з нього сік.
  • До соку підливаємо соєвий соус, додаємо імбир, сіль, перець, видавлюємо часник і все перемішуємо.

  • Тушку птиці добре промиваємо і розрізаємо на порційні шматочки.
  • М’ясо перекладаємо в миску, поливаємо маринадом, перемішуємо і залишаємо маринуватися в прохолодному місці мінімум на 2 години.

  • Половинку апельсина нарізаємо товстими пластинами і розрізаємо на чотири частини.
  • Великими шматочками нарізаємо цибулю.
  • У форму для запікання викладаємо шматочки замаринованної курки в один шар. Зверху поливаємо маринадом.

  • Між м’ясом кладемо нарізану цибулю і шматочки апельсина.

Запікаємо курку 50 хвилин при температурі 180 °С. В процесі запікання м’ясо можна поливати маринадом. Готову страву прикрашаємо зеленню і подаємо до столу в гарячому вигляді.

Тушковані баранячі ніжки

Не всі люблять баранину з-за її специфічного смаку і запаху. Але якщо знати, як правильно вибрати м’ясо і як його готувати, то на Новий 2021 рік можна подати на святковий стіл дуже смачне гаряче блюдо. Пропонуємо покроковий рецепт тушкованих баранячих ніжок в пряному соусі, які нікого не залишать байдужим.

Інгредієнти:

  • 4 баранячі голяшки;
  • 1 перець чілі;
  • 40 г імбиру;
  • 1 головка часнику;
  • 1 банка томатів у власному соку;
  • 2 ст. л. соусу теріякі;
  • 2 ст. л. вустерського соусу;
  • 2 ст. л. цукру.

Спеції:

  • 2 палички кориці;
  • сіль і перець за смаком;
  • 4 зірочки анісу;
  • 2 стручка кардамону;
  • 2 сушеного перцю чилі;
  • ½ Ч. л. насіння коріандру;
  • ½ Ч. л. куміна;
  • 2 лаврових аркуша.

Приготування:

  • Ляшки промиваємо, просушуємо і очищаємо від плівки.

  • М’ясо солимо, перчимо і обсмажуємо на сковороді з маслом на сильному вогні з двох сторін до рум’яної скоринки. Обсмажені ляшки перекладаємо у форму.

  • Вогонь зменшуємо і відправляємо в сковороду сушений перець чилі, лавровий лист, аніс, кумін, зерна коріандру і кардамону. Спеції обсмажуємо протягом 10-15 секунд.

  • До спецій вливаємо воду і відразу відправляємо томати у власному соку, перемішуємо і кладемо палички кориці. Тушкуємо соус на малому вогні.

  • В цей час тонкою соломкою нарізаємо свіжий імбир, подрібнюємо часник і ріжемо кільцями свіжий перець чилі. Перекладаємо все до м’яса.
  • У соус додаємо теріякі, вустерський соус, цукор і сіль. Доводимо до кипіння і знімаємо з вогню.
  • Ляшки заливаємо соусом, накриваємо фольгою і ставимо в духовку на 40 хвилин (температура 190 °С).

  • Після баранину дістаємо, знімаємо фольгу і повертаємо в духовку. Через 30 хвилин ляшки перевертаємо і запікаємо ще 30 хвилин.

Готову страву посипаємо зеленою цибулею, кінзою і подаємо до столу.

Риба по-царськи на новорічний стіл

На Новий 2021 рік необов’язково готувати гарячі страви тільки з м’яса, адже багатьом подобається запікати на свято рибу. Пропонуємо цей рецепт «царського» частування, яке обов’язково всім сподобається своїм смаком, ніжністю і ароматом.

Інгредієнти:

  • філе риби;
  • 1 ч. л. солі;
  • 2 ст. л. гірчиці в зернах;
  • 2 ч. л. звичайної гірчиці;
  • 3-4 ст. л. сметани;
  • 2 ч. л. кетчупу;
  • 200 г грибів;
  • 2 цибулини;
  • приправа до риби за смаком;
  • 200 г сиру.

Приготування:

  • На розпечену сковороду кладемо дрібно нарізані гриби. Як тільки випарується вся рідина і гриби почнуть підрум’янюватися, додаємо до них нашатковану півкільцями цибулю, сіль і перець. Все перемішуємо і тушкуємо до готовності лука.

  • До сметани кладемо гірчицю в зернах і звичайну, кетчуп, сіль і все розмішуємо.

  • У форму викладаємо філе риби і кожне змащуємо соусом.

  • Посипаємо філе будь-якими приправами для рибних страв і на кожен шматочок викладаємо обсмажені з цибулею гриби.

  • Зверху заливаємо рештою соусом і відправляємо рибу в духовку на 40 хвилин (температура 180 °С).
  • Після закінчення часу дістаємо рибу, зверху посипаємо тертим сиром і запікаємо ще 15 хвилин.

Готову страву прикрашаємо зеленню і подаємо до столу.

Лосось під вершково-ікорним соусом

Лосось – ідеальна риба для новорічного столу. А якщо приготувати його під вершково-ікорним соусом, то страва виходить приголомшливим на смак.

Інгредієнти:

  • 1-1,1 кг лосося.

Для маринаду:

  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • 1 ст. л. лимонного соку;
  • 1 ч. л. солі;
  • ½ Ч. л. білого перцю;
  • ½ Ч. л. солодкої паприки.

Для соусу:

  • 400 мл вершків (20 %);
  • 60 г вершкового масла;
  • 40 мл рослинної олії;
  • 1 ст. л. борошна;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • 1 ч. л. лимонного соку;
  • половинка лимона;
  • ½ Ч. л. солі;
  • ¼ Ч. л. білого перцю;
  • 70 г червоної ікри.

Приготування:

  • Для маринаду в мисочку виливаємо масло і сік лимона, підсипаємо сіль, білий перець і паприку. Всі добре розмішуємо.

  • Лосось нарізаємо на стейки, кожен шматочок змащуємо маринадом, відразу кладемо шкіркою вниз на деко, застелене пергаментом.

  • Відправляємо рибу в духовку на 20-25 хвилин (температура 200 °С). Точний час буде залежати від товщини стейків, головне, лосось не пересушити.
  • В цей час сотейник ставимо на плиту, вливаємо в нього рослинне і кладемо вершкове масло розтоплюємо.

  • Додаємо нарізаний пластинами часник, обсмажуємо протягом півтора хвилин і відразу дістаємо.
  • Тепер підсипаємо борошно, швидко розмішуємо і обсмажуємо 30 секунд.
  • Порційно підливаємо вершки, а потім додаємо білий перець, сіль, цедру з половини лимона і сік.

  • Доводимо соус до кипіння, але не кип’ятимо. Потім кладемо червону ікру, перемішуємо і знімаємо з вогню.

Готову рибу дістаємо, перекладаємо на блюдо з листям салату, поливаємо соусом, прикрашаємо часточками лимона і зеленню кропу. Відразу подаємо до святкового столу.

Гаряча страва в горщиках на новорічний стіл

Страви в горщиках – безпрограшний варіант для святкового столу. У них можна запекти будь-яке м’ясо або рибу, виходить дуже смачно. При цьому готується все дуже просто і швидко.

Інгредієнти:

  • 400 г курки;
  • 200 г зеленого горошку;
  • 100 г моркви;
  • 100 цибулі;
  • 200 г печериць;
  • 30 мл рослинної олії;
  • 500 мл вершків (10 %);
  • 15 г крохмалю;
  • 250 г прісного листкового тіста;
  • сіль і перець за смаком.

Приготування:

  • Дрібними кубиками кришимо цибулю і пасеруємо його на олії до прозорості.
  • Додаємо нарізану дрібними кубиками моркву, перемішуємо, тушкуємо 5 хвилин.

  • Невеликими брусочками ріжемо гриби висипаємо до овочів, солимо і тушкуємо 10 хвилин.

  • Такими ж шматочками, подрібнюємо куряче філе, додаємо до решти інгредієнтів, перемішуємо, тушкуємо 10 хвилин.
  • Тепер висипаємо зелений горошок, готуємо ще 5 хвилин.

  • До вершків підсипаємо крохмаль, ретельно розмішуємо і вливаємо в сковороду. Додаємо за смаком сіль, перець, мускатний горіх, подрібнену зелень. Тушкуємо до загустіння і знімаємо з вогню.

  • На робочому столі розкачуємо листкове тісто в пласт товщиною 4 мм. Вирізаємо кружечки по верхньому діаметру горщика, відступивши від краю 1 см.

  • По ємностей розкладаємо вміст сковороди, обідки змащуємо водою, кладемо зверху тісто і притискаємо краю.

  • По центру робимо невеликі отвори і за бажанням змащуємо яйцем.

  • Відправляємо горщики в духовку на 20-25 хвилин (температура 200 °С).

Курку можна замінити рибою, наприклад, тріскою, тунцем або червоною, тільки додаємо її в вершково-овочеву суміш в самому кінці і відразу знімаємо з вогню. Тим, хто в новорічні свята дотримується посту, таку страву можна приготувати з овочів і грибів, а вершки замінити овочевим або грибним бульйоном.

М’ясні ватрушки з незвичайною начинкою

Якщо зовсім не вистачає часу на приготування новорічних страв, то пропонуємо рецепт з фото м’ясних ватрушок з оригінальною начинкою. Готується блюдо дуже просто, швидко, а ватрушки з м’яса виходять ніжними, смачними і ароматними.

Інгредієнти:

  • 800 г м’ясного фаршу;
  • 1 яйце;
  • 100 г цибулі;
  • мускатний горіх і кмин за смаком;
  • коріандр за смаком;
  • сіль і суміш перців за смаком.

Для начинки:

  • 220 г печериць;
  • 100 г цибулі;
  • 150 мл води;
  • 2 ст. л. сметани (15 %);
  • 1 ст. л. борошна;
  • сіль і суміш перців за смаком;
  • 100 г сиру.

Приготування:

  1. До фаршу додаємо дрібно нарізану цибулю, яйце, сіль і всі спеції, все ретельно вимішуємо і даємо трохи фаршу часу постояти.
  2. Для соусу змішуємо сметану з борошном, підливаємо воду і підсипаємо суміш перців, ретельно все розмішуємо.
  3. На розігрітій з олією сковороді до легкої золотавості обсмажуємо дрібно нарізану цибулю.
  4. Додаємо до них подрібнені гриби, смажимо до готовності.
  5. Тепер вливаємо соус, підсолюємо і тушкуємо до загустіння.
  6. Фарш ділимо на шість рівних частин, кожну скачуємо в кулю і кладемо в змащену вершковим маслом форму.
  7. Потім в кожному м’ясному кульці робимо поглиблення, дно коригуємо змоченим у воді склянкою.
  8. У заглиблення викладаємо підготовлену начинку, в яку кладемо цілий грибочок капелюшком верх, трохи утоплюємо.
  9. Тепер зверху посипаємо все тертим сиром і в форму підливаємо трохи води.
  10. Запікаємо м’ясні ватрушки з начинкою 40 хвилин при температурі 180°С, а потім прямо гарячими подаємо до столу з будь-яким гарніром, овочами і зеленню.

Такі прості, але смачні гарячі страви можна приготувати на Новий 2021 рік. Ними ви не тільки порадуєте своїх близьких і гостей, але і новий символ року, який обов’язково принесе у ваш будинок тільки благополуччя і успіх. Всі рецепти з фото.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь