Новий 2021 рік пройде під знаком Білого Бика, який невибагливий у їжі, але не зрадіє тому, якщо на столі будуть гарячі страви з яловичини і телятини. Щоб задобрити символ року, в меню варто включити прості і смачні рецепти з фото страв, приготування яких використовуються крупи, овочі, зелень і фрукти.
Качка з яблуками в апельсиновому соусі
Качка з яблуками – смачне і просте приготування гаряче блюдо, яке стане справжньою прикрасою святкового столу на Новий 2021 рік. Рецепт нескладний, а качка виходить соковитою, ніжною, ароматною і апетитною, як на фото.
Інгредієнти:
- качка вагою в 2 кг;
- 4-5 кислих яблук.
Для маринаду:
- 115 мл апельсинового соку;
- 100 мл соєвого соусу;
- 30 г імбиру;
- 2 ст. л. меду;
- 1 ст. л. цедри апельсина.
Спеції:
- ½ Ч. л. чорного перцю;
- 2 ч. л. сушеного часнику;
- 1 ст. л. меду;
- ¼ Ч. л. кориці.
Для апельсинового соусу:
- 10-12 ст. л. жиру і соку з качки;
- 170 мл апельсинового соку;
- 1 апельсин;
- 1-2 ч. л. крохмалю;
- 1-2 ст. л. меду;
- 1 ст. л. лимонного соку;
- 50 мл води;
- щіпка кориці.
Приготування:
- Качку очищаємо від пір’я, добре промиваємо, обрізаємо кінчики крил, так як при запіканні вони горять, і обов’язково видаляємо сальні залози.
- Для маринаду виливаємо в миску соєвий соус, сік одного апельсина, кладемо мед і натертий на дрібній тертці свіжий імбир. Всі добре розмішуємо.
- Получившимся маринадом заливаємо качку, накриваємо плівкою і ставимо на добу в прохолодне місце. За цей час тушку кілька разів перевертаємо.
- До сушеного часнику підсипаємо мелений чорний перець і перемішуємо.
- У одного яблука видаляємо серцевину, нарізаємо кільцями і викладаємо на деко з фольгою.
- З качки знімаємо цедру, імбир, кладемо на фрукти.
- Решта яблука розрізаємо на чотири частини, очищаємо від насіння.
- Тушку зовні і всередині добре натираємо сумішшю з сушеного часнику і перцю.
- Тепер в качку закладаємо підготовлені яблука. Черевце зашиваємо або просто складаємо зубочистками.
- Накриваємо тушку фольгою і ставимо в духовку на 1,5 години (температура 180 °С).
- Після качку виймаємо, поливаємо соком, що виділився, а 10-12 ложок відбираємо в окрему миску.
- Знову накриваємо тушку фольгою і ставимо в духовку на 30 хвилин.
- У сотейник виливаємо відібраний качиний жир, додаємо до нього сік апельсина і лимона, а також мед, корицю. Все розмішуємо і доводимо на вогні до кипіння.
- До крохмалю підливаємо трохи води, розмішуємо і виливаємо в киплячий соус.
- Після повторного закипання кладемо м’якоть апельсина і знову даємо соусу закипіти.
- Качку дістаємо з духовки, поливаємо соком, що виділився і запікаємо ще 20 хвилин, але вже без фольги.
Готову качку прикриваємо фольгою і даємо їй трохи часу відпочити, після перекладаємо на красиве блюдо і подаємо до святкового столу разом з апельсиновим соусом.
М’ясні кишеньки — смачне святкове блюдо
На Новий 2021 рік можна приготувати м’ясні кишеньки. Це дуже смачне гаряче блюдо з ананасами, сиром і секретним інгредієнтом. Такий покроковий рецепт святкового частування сподобається багатьом господиням.
Інгредієнти:
- 1,5 кг свинини (корейка без кістки);
- 8-10 ч. л. хрону;
- сіль і перець за смаком;
- 8-10 кружечків ананаса;
- 250 г сиру;
- 100 г борошна;
- 4 яйця;
- 200 г сухарів.
Приготування:
- Корейку нарізаємо пластинами товщиною в 2 пальця.
- У кожному шматочку робимо поздовжні надрізи, але до кінця м’ясо не розрізаємо, щоб вийшов кишеньку.
- Тепер свинину солимо, перчимо. У кожен кишеньку кладемо по 1 ч. ложці хрону і розподіляємо всередині — це і є секретний інгредієнт.
- В кишеньки закладаємо шматочки ананасів і сир, складаємо зубочистками.
- Підготуємо три тарілки. В одній змішуємо борошно з сіллю, в іншій збовтуємо яйця і в третю висипаємо панірувальні сухарі.
- М’ясні кишеньки обсипаємо з усіх боків борошном, потім занурюємо в яйця, паніруємо в сухарях і кладемо на розігріту з маслом сковороду.
- Обсмажуємо кишеньки з двох сторін до рум’яної скоринки.
Після м’ясо з начинкою перекладаємо на деко з фольгою, зверху накриваємо фольгою і ставимо в духовку на 25-30 хвилин (температура 180 °С). Готову страву подаємо з будь-яким гарніром, овочами і зеленню.
Курка з апельсинами на новорічний стіл
Пропонуємо приготувати на Новий 2021 рік приголомшливо смачне гаряче блюдо – запечену курку з апельсинами. Рецепт з фото дуже простий, м’ясо виходить ніжним, виглядає неймовірно красиво і апетитно.
Інгредієнти:
- курка вагою в 2 кг;
- 2 апельсина;
- 2 цибулини;
- 4 зубчики часнику;
- 4 ст. л. соєвого соусу;
- ¼ Ч. л. меленого імбиру;
- сіль і перець за смаком.
Приготування:
- Почнемо з маринаду. Для цього один апельсин розрізаємо навпіл і вичавлюємо з нього сік.
- До соку підливаємо соєвий соус, додаємо імбир, сіль, перець, видавлюємо часник і все перемішуємо.
- Тушку птиці добре промиваємо і розрізаємо на порційні шматочки.
- М’ясо перекладаємо в миску, поливаємо маринадом, перемішуємо і залишаємо маринуватися в прохолодному місці мінімум на 2 години.
- Половинку апельсина нарізаємо товстими пластинами і розрізаємо на чотири частини.
- Великими шматочками нарізаємо цибулю.
- У форму для запікання викладаємо шматочки замаринованної курки в один шар. Зверху поливаємо маринадом.
- Між м’ясом кладемо нарізану цибулю і шматочки апельсина.
Запікаємо курку 50 хвилин при температурі 180 °С. В процесі запікання м’ясо можна поливати маринадом. Готову страву прикрашаємо зеленню і подаємо до столу в гарячому вигляді.
Тушковані баранячі ніжки
Не всі люблять баранину з-за її специфічного смаку і запаху. Але якщо знати, як правильно вибрати м’ясо і як його готувати, то на Новий 2021 рік можна подати на святковий стіл дуже смачне гаряче блюдо. Пропонуємо покроковий рецепт тушкованих баранячих ніжок в пряному соусі, які нікого не залишать байдужим.
Інгредієнти:
- 4 баранячі голяшки;
- 1 перець чілі;
- 40 г імбиру;
- 1 головка часнику;
- 1 банка томатів у власному соку;
- 2 ст. л. соусу теріякі;
- 2 ст. л. вустерського соусу;
- 2 ст. л. цукру.
Спеції:
- 2 палички кориці;
- сіль і перець за смаком;
- 4 зірочки анісу;
- 2 стручка кардамону;
- 2 сушеного перцю чилі;
- ½ Ч. л. насіння коріандру;
- ½ Ч. л. куміна;
- 2 лаврових аркуша.
Приготування:
- Ляшки промиваємо, просушуємо і очищаємо від плівки.
- М’ясо солимо, перчимо і обсмажуємо на сковороді з маслом на сильному вогні з двох сторін до рум’яної скоринки. Обсмажені ляшки перекладаємо у форму.
- Вогонь зменшуємо і відправляємо в сковороду сушений перець чилі, лавровий лист, аніс, кумін, зерна коріандру і кардамону. Спеції обсмажуємо протягом 10-15 секунд.
- До спецій вливаємо воду і відразу відправляємо томати у власному соку, перемішуємо і кладемо палички кориці. Тушкуємо соус на малому вогні.
- В цей час тонкою соломкою нарізаємо свіжий імбир, подрібнюємо часник і ріжемо кільцями свіжий перець чилі. Перекладаємо все до м’яса.
- У соус додаємо теріякі, вустерський соус, цукор і сіль. Доводимо до кипіння і знімаємо з вогню.
- Ляшки заливаємо соусом, накриваємо фольгою і ставимо в духовку на 40 хвилин (температура 190 °С).
- Після баранину дістаємо, знімаємо фольгу і повертаємо в духовку. Через 30 хвилин ляшки перевертаємо і запікаємо ще 30 хвилин.
Готову страву посипаємо зеленою цибулею, кінзою і подаємо до столу.
Риба по-царськи на новорічний стіл
На Новий 2021 рік необов’язково готувати гарячі страви тільки з м’яса, адже багатьом подобається запікати на свято рибу. Пропонуємо цей рецепт «царського» частування, яке обов’язково всім сподобається своїм смаком, ніжністю і ароматом.
Інгредієнти:
- філе риби;
- 1 ч. л. солі;
- 2 ст. л. гірчиці в зернах;
- 2 ч. л. звичайної гірчиці;
- 3-4 ст. л. сметани;
- 2 ч. л. кетчупу;
- 200 г грибів;
- 2 цибулини;
- приправа до риби за смаком;
- 200 г сиру.
Приготування:
- На розпечену сковороду кладемо дрібно нарізані гриби. Як тільки випарується вся рідина і гриби почнуть підрум’янюватися, додаємо до них нашатковану півкільцями цибулю, сіль і перець. Все перемішуємо і тушкуємо до готовності лука.
- До сметани кладемо гірчицю в зернах і звичайну, кетчуп, сіль і все розмішуємо.
- У форму викладаємо філе риби і кожне змащуємо соусом.
- Посипаємо філе будь-якими приправами для рибних страв і на кожен шматочок викладаємо обсмажені з цибулею гриби.
- Зверху заливаємо рештою соусом і відправляємо рибу в духовку на 40 хвилин (температура 180 °С).
- Після закінчення часу дістаємо рибу, зверху посипаємо тертим сиром і запікаємо ще 15 хвилин.
Готову страву прикрашаємо зеленню і подаємо до столу.
Лосось під вершково-ікорним соусом
Лосось – ідеальна риба для новорічного столу. А якщо приготувати його під вершково-ікорним соусом, то страва виходить приголомшливим на смак.
Інгредієнти:
- 1-1,1 кг лосося.
Для маринаду:
- 2 ст. л. рослинної олії;
- 1 ст. л. лимонного соку;
- 1 ч. л. солі;
- ½ Ч. л. білого перцю;
- ½ Ч. л. солодкої паприки.
Для соусу:
- 400 мл вершків (20 %);
- 60 г вершкового масла;
- 40 мл рослинної олії;
- 1 ст. л. борошна;
- 2-3 зубчики часнику;
- 1 ч. л. лимонного соку;
- половинка лимона;
- ½ Ч. л. солі;
- ¼ Ч. л. білого перцю;
- 70 г червоної ікри.
Приготування:
- Для маринаду в мисочку виливаємо масло і сік лимона, підсипаємо сіль, білий перець і паприку. Всі добре розмішуємо.
- Лосось нарізаємо на стейки, кожен шматочок змащуємо маринадом, відразу кладемо шкіркою вниз на деко, застелене пергаментом.
- Відправляємо рибу в духовку на 20-25 хвилин (температура 200 °С). Точний час буде залежати від товщини стейків, головне, лосось не пересушити.
- В цей час сотейник ставимо на плиту, вливаємо в нього рослинне і кладемо вершкове масло розтоплюємо.
- Додаємо нарізаний пластинами часник, обсмажуємо протягом півтора хвилин і відразу дістаємо.
- Тепер підсипаємо борошно, швидко розмішуємо і обсмажуємо 30 секунд.
- Порційно підливаємо вершки, а потім додаємо білий перець, сіль, цедру з половини лимона і сік.
- Доводимо соус до кипіння, але не кип’ятимо. Потім кладемо червону ікру, перемішуємо і знімаємо з вогню.
Готову рибу дістаємо, перекладаємо на блюдо з листям салату, поливаємо соусом, прикрашаємо часточками лимона і зеленню кропу. Відразу подаємо до святкового столу.
Гаряча страва в горщиках на новорічний стіл
Страви в горщиках – безпрограшний варіант для святкового столу. У них можна запекти будь-яке м’ясо або рибу, виходить дуже смачно. При цьому готується все дуже просто і швидко.
Інгредієнти:
- 400 г курки;
- 200 г зеленого горошку;
- 100 г моркви;
- 100 цибулі;
- 200 г печериць;
- 30 мл рослинної олії;
- 500 мл вершків (10 %);
- 15 г крохмалю;
- 250 г прісного листкового тіста;
- сіль і перець за смаком.
Приготування:
- Дрібними кубиками кришимо цибулю і пасеруємо його на олії до прозорості.
- Додаємо нарізану дрібними кубиками моркву, перемішуємо, тушкуємо 5 хвилин.
- Невеликими брусочками ріжемо гриби висипаємо до овочів, солимо і тушкуємо 10 хвилин.
- Такими ж шматочками, подрібнюємо куряче філе, додаємо до решти інгредієнтів, перемішуємо, тушкуємо 10 хвилин.
- Тепер висипаємо зелений горошок, готуємо ще 5 хвилин.
- До вершків підсипаємо крохмаль, ретельно розмішуємо і вливаємо в сковороду. Додаємо за смаком сіль, перець, мускатний горіх, подрібнену зелень. Тушкуємо до загустіння і знімаємо з вогню.
- На робочому столі розкачуємо листкове тісто в пласт товщиною 4 мм. Вирізаємо кружечки по верхньому діаметру горщика, відступивши від краю 1 см.
- По ємностей розкладаємо вміст сковороди, обідки змащуємо водою, кладемо зверху тісто і притискаємо краю.
- По центру робимо невеликі отвори і за бажанням змащуємо яйцем.
- Відправляємо горщики в духовку на 20-25 хвилин (температура 200 °С).
Курку можна замінити рибою, наприклад, тріскою, тунцем або червоною, тільки додаємо її в вершково-овочеву суміш в самому кінці і відразу знімаємо з вогню. Тим, хто в новорічні свята дотримується посту, таку страву можна приготувати з овочів і грибів, а вершки замінити овочевим або грибним бульйоном.
М’ясні ватрушки з незвичайною начинкою
Якщо зовсім не вистачає часу на приготування новорічних страв, то пропонуємо рецепт з фото м’ясних ватрушок з оригінальною начинкою. Готується блюдо дуже просто, швидко, а ватрушки з м’яса виходять ніжними, смачними і ароматними.
Інгредієнти:
- 800 г м’ясного фаршу;
- 1 яйце;
- 100 г цибулі;
- мускатний горіх і кмин за смаком;
- коріандр за смаком;
- сіль і суміш перців за смаком.
Для начинки:
- 220 г печериць;
- 100 г цибулі;
- 150 мл води;
- 2 ст. л. сметани (15 %);
- 1 ст. л. борошна;
- сіль і суміш перців за смаком;
- 100 г сиру.
Приготування:
- До фаршу додаємо дрібно нарізану цибулю, яйце, сіль і всі спеції, все ретельно вимішуємо і даємо трохи фаршу часу постояти.
- Для соусу змішуємо сметану з борошном, підливаємо воду і підсипаємо суміш перців, ретельно все розмішуємо.
- На розігрітій з олією сковороді до легкої золотавості обсмажуємо дрібно нарізану цибулю.
- Додаємо до них подрібнені гриби, смажимо до готовності.
- Тепер вливаємо соус, підсолюємо і тушкуємо до загустіння.
- Фарш ділимо на шість рівних частин, кожну скачуємо в кулю і кладемо в змащену вершковим маслом форму.
- Потім в кожному м’ясному кульці робимо поглиблення, дно коригуємо змоченим у воді склянкою.
- У заглиблення викладаємо підготовлену начинку, в яку кладемо цілий грибочок капелюшком верх, трохи утоплюємо.
- Тепер зверху посипаємо все тертим сиром і в форму підливаємо трохи води.
- Запікаємо м’ясні ватрушки з начинкою 40 хвилин при температурі 180°С, а потім прямо гарячими подаємо до столу з будь-яким гарніром, овочами і зеленню.
Такі прості, але смачні гарячі страви можна приготувати на Новий 2021 рік. Ними ви не тільки порадуєте своїх близьких і гостей, але і новий символ року, який обов’язково принесе у ваш будинок тільки благополуччя і успіх. Всі рецепти з фото.