Калорійність на 100 грам (кбжу):
2.0 г.
Білки
0.4 г.
Жири
16.1 г.
Вуглеводи
76
ккал

Картопля – багаторічна клубнена рослина. Батьківщиною картоплі вважають Південну Америку. Овоч ввели в експлуатацію приблизно 14 тисяч років тому американські індіанці, також вони поклонялися цій рослині і вважали її божественною. У деяких регіонах Південної Америки і зараз можна зустріти дикорослу картоплю.

Що приготувати з картоплі

Картопля дуже поширена по всьому світу і займає почесне місце майже у всіх національних кухнях. Існує безліч сортів картоплі, найпопулярніші з них – це: адретта, белароза, синьоокка, світанок, витязь і багато інших. Картопля дуже поживна, її якість визначається кількістю крохмалю, що міститься в ній. В середньому картопля на 70-80% складається з крохмалю, чим вище його вміст, тим смачніше картопля. Перед приготуванням очищену картоплю не слід тривалий час тримати у воді, так як крохмаль вимивається і смакові якості продукту знижуються. В процесі зберігання картоплі кількість крохмалю зменшується, а кількість цукрів зростає. Зберігають її в холодному темному місці. При зберіганні на світлі картопля має властивість зеленіти. А вживати таку картоплю в їжу дуже небезпечно, тому що це може привести до серйозного харчового отруєння.

Існує величезна кількість рецептів приготування картоплі. Цей продукт може використовуватися в якості головної страви, гарніру, бути присутнім в складі різних соусів. Найпопулярніші страви з картоплі: відварна картопля, картопля в «мундирі» (неочищений відварену картоплю), картопляне пюре (товчена картопля з додаванням вершкового масла і молока), картопля смажена (порізаний соломкою, на брусочки, кружечки, часточки картопля, обсмажена на будь-якому жирі на сковороді), картопля «фрі» (картопля, смажена у фритюрі), картопля тушкована, деруни (натерта картопля, обсмажену у вигляді оладок), «чаклуни» (деруни з м’ясом), картопляні чіпси (тонкі скибочки картоплі, обсмажені у фритюрі), картопляна «бабка», картопляні зрази, галушки, котлети, галушки, запіканки, рагу, фаршировану картоплю і багато іншого. Також картопля служить начинкою для пирогів, пиріжків, кулеб’як, чебуреків, вареників. Це настільки універсальний продукт, що всі рецепти не перерахувати. Кожна господиня має свій фірмовий рецепт приготування картоплі.

40 хв6
Крем-суп із гарбуза (Vellutata di zucca) – традиційна страва італійської кухні. Італійський рецепт гарбузового крем-супу зазвичай передбачає попереднє пасерування овочів, а перед подачею
50 хв2
Фріко (Frico) – сирний коржик, типовий для італійського регіону Фріулі. Готують фріко із твердого сиру, картоплі та води. Фріко зазвичай подають як закуску до супів або рагу, а...
60 хв6
Вегетаріанський борщ – це дуже смачне та апетитне обіднє рішення для тих, хто дотримується посту чи не їсть м’ясо з етичних міркувань. Поживний борщ за вегетаріанським рецептом зможе.
45 хв6
Вегетаріанський щавлевий суп готується без м’яса та яєць. Виходить дуже легкий і смачний супчик із кислинкою. Для збільшення калорійності супу і щоб зробити його більш ситним, можна додати.
1 год 30 хв10
Любителям супів обов’язково сподобається і стане в нагоді рецепт супу зі свіжих білих грибів з куркою. Супчик виходить наваристим і дуже ароматним. Таку першу страву оцінять навіть ті,.
1 год 40 хв8
Однією з улюблених перших страв є суп із опеньками і м’ясом, т. я. у нашій сім’ї дуже люблять різні супи у будь-яку пору року. Восени я заморожую опеньки...
55 хв6
Грибний суп із заморожених лісових грибів з картоплею – це прекрасна, ароматна і смачна перша страва.  Використання лісових грибів у кулінарії слов’
1 год 15 хв6
Кожна господиня має випадки, коли в холодильнику є вже готовий бульйон. Деякий бульйон, що залишився, заморожують. Цей рецепт для тих, у кого вже є готовий бульйон. Відмінність розсольника...
2 год 0 хв4
Білі гриби по ситності прирівнюються до м’яса і будь-якій страві надають неповторного смаку і аромату. У цьому рецепті вам пропонується приготувати суп із боровиків класичним способом.
1 год 40 хв7
Кожна господиня має в запасі невелику кількість грибів для приготування першої страви, але найсмачніший суп виходить зі свіжих грибів. У даному рецепті вам пропонується приготувати суп зі свіжими.
2 год 5 хв6
Такий розсольник виходить поживним та ситним, незважаючи на пісність бульйону – по суті, бульйон овочевий. Кислинка солоних огірків та аромат грибів роблять його особливо смачним.
1 год 20 хв7
Усі, хто любить гриби, нізащо не відмовляться від миски ароматного супу зі свіжих білих грибів на курячому бульйоні. Перша страва виходить із яскравим та насиченим грибним смаком. Такий...
50 хв3
Літній суп із польовими опеньками порадує вас своїм ароматом. Ситну страву актуально готувати на обід. Спробуйте простий та смачний варіант домашнього грибного супу. 
1 год 30 хв8
Розсольник з куркою та маринованими огірками – відмінний варіант гарячої першої страви для господинь, які не мають часу для готування. Розсольник можна приготувати про запас на кілька днів.
1 год 10 хв6
Супи з вершками завжди виходять особливо смачними, особливо грибними! Це справжнє ресторанне блюдо, яке дуже просто приготувати вдома. Ситний, апетитний, із приголомшливим ароматом
60 хв6
Представляємо рецепт смачного наваристого супу з опеньками та сметаною на курячому бульйоні. Від такого обіду важко відмовитись. Особливо смачно виходить, якщо додати багато свіжого
55 хв6
Абсолютно вегетаріанський суп з овочів, грибів і вермішелі сподобається тим, хто не любить супи на жирних м’ясних бульйонах. Він не дуже калорійний, підійде також тим, хто слідкує за.
1 год 5 хв5
Суп із заморожених білих грибів смачний та виглядає дуже апетитно! Готувати суп із заморожених грибів значно швидше, ніж возитися із сушеними, або взагалі сирими. Виходить грибний суп ароматний.
1 год 40 хв4
Томатний суп з квасолею – це апетитна, навариста та насичена за смаком страва для вашого ситного домашнього обіду. Подавайте гарячий суп із хлібом, зеленню та іншими доповненнями до...
60 хв6
Італійські кекси готуються на основі картопляного пюре. Начинка може бути різна – гриби, солоний лосось, шинка, овочі. Картопляне пюре є оболонкою, а всередині тільки те, що ви виберете.