Рататуй за класичним рецептом тепер запікається в духовці, але можна зробити це і більш традиційним способом – приготувати рататуй в грубці за умови її наявності; в будь-якому випадку у вас вийде смачне, поживне і ароматне овочеве блюдо. А для того, щоб воно «пахло» Провансом – півднем Франції, додайте туди такі приправи: свіжий або мелений естрагон, селеру, базилік, розмарин і чебрець, шавлію, м’яту і чабер.
Інгредієнти
Порції: –+
- Перець болгарський 3 шт.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Часник за смаком
- Помідор 1 кг.
- Баклажан 2 шт.
- Кабачок 1 шт.
- Сіль за смаком
- Цукор-пісок за смаком
- Рослинна олія 3 ст. л.
- Перець чорний мелений за смаком
- Прованські трави за смаком
На порцію
Калорії: 69 ккал
Білки: 0.9 г
Жири: 5.2 г
Вуглеводи: 4.8 г
Кроки
- Класичний Рататуй вимагає заливки, тому зробіть це спочатку. Нарубайте очищену цибулю кубиками.
- Перець болгарський обмийте, видаліть насіння і плодоніжки, наріжте його також на кубики.
- Половину від 1 кг томатів потримайте 3 хвилини в окропі, потім опустіть в холодну воду, щоб з них легко зійшла шкірка, прибрати шкірку допоможе і хрестоподібний надріз. Далі м’якоть також наріжте кубиками.
- Розжарте рослинну олію на сковороді, обсмажте в ній цибулю за одну-дві хвилини.
- Додайте до цибулі перець і томати, на середньому вогні обсмажте ці овочі, а потім тушкуйте під кришкою 7-10 хвилин, поки вони не пустять сік. Потім вогонь вимкніть, овочевий соус підсоліть, додайте мелений перець і трохи прованських трав. За бажанням можна додати і трішки цукру – буде ще смачніше! Коли соус трохи охолоне, розімніть його товкачем в пюре, якщо хочете отримати більш однорідну консистенцію, але цього можна і не робити.
- Баклажани наріжте кружальцями не товще 5 мм.
- Решта томатів наріжте на такі ж кільця, як і баклажани. Працюйте дуже гострим ножем, інакше серединка у стиглих томатів може випасти, а цього допускати не можна.
- Молоді кабачки наріжте також прямо зі шкіркою, у старих її потрібно зняти і видалити зерна, а м’якоть нарізати півкільцями.
- Форму для випічки або глибоку сковороду трішки змастіть рослинною олією, на її дно викладіть соус.
- На соус викладайте рататуй шарами: баклажани, томати, кабачки і т.д. починайте викладати овочеві кільця від центру до країв, рухаючись по спіралі – так вийде найкрасивіше.
- У дві – три ложки рослинної олії додайте трохи солі, порубаного часнику і прованські трави за смаком, розмішайте. Заливка з ароматної олії готова!
- Ароматною олією змастіть рататуй зверху. Запікайте овочі під фольгою в розігрітій до 180-190 градусів духовці. Час запікання – 50-60 хвилин. Далі зніміть фольгу і спробуйте овочі: якщо вони зовсім м’які, тоді запечіть блюдо ще 5 хвилин без фольги, щоб воно схопилося скоринкою. Якщо ні – продовжіть приготування рататуя під фольгою хвилин 10-15.
Подають рататуй теплим або гарячим, він хороший як самостійне блюдо або ж як гарнір до м’яса.