Прості і дуже смачні заготовки на зиму можна приготувати своїми руками за найкращими рецептами з покроковими фото. Така кулінарна підмога дозволить не тільки цілий рік харчуватися різноманітно і правильно, але ще й не раз виручить до приходу гостей.
Помідори по-корейськи на зиму
Приготуємо на зиму дуже смачну і просту заготівлю помідорів по-корейськи по одному з кращих рецептів з покроковими фото.
Інгредієнти:
- помідори – 1 кг;
- часник – 1 головка;
- перець болгарський – 2 шт.;
- морква – 2 шт.;
- масло рослинне – 50 мл;
- цукор – 50 г;
- сіль;
- оцет 9 % – 50 мл;
- зелень;
- сіль, перець.
Приготування:
- Помідори середнього розміру нарізаємо крупно, викладаємо в ємність, зручну для перемішування.
- До помідорів додаємо моркву, натерту на спеціальній тертці для корейської моркви, подрібнену зелень.
- Очищені часник і солодкий перець подрібнюємо в кухонному комбайні або пропускаємо через м’ясорубку, додаємо до вже підготовлених овочів.
- Поливаємо все оцтом, солимо, перчимо, додаємо пряні трави або спеції, все грунтовно перемішуємо.
- Розкладаємо помідори по-корейськи за заздалегідь простерилизованним банкам, закриваємо наповнені банки капроновими або закручуються кришками (потримавши їх кілька секунд в окропі).
- Зберігаємо заготовки в холодному місці – в холодильнику або льосі.
Гострі баклажани по-грузинськи
По одному з кращих простих рецептів з покроковими фото можна приготувати на зиму дуже смачні гострі заготовки з баклажанів.
Інгредієнти:
- баклажани – 1 кг;
- перець солодкий – 400 г;
- масло рослинне – 100 г;
- часник – 1 головка;
- перець червоний гострий – 1 шт.;
- сіль – за смаком;
- цукор – 2 ст. л.;
- оцет 9 % — 100 мл
Приготування:
- Баклажани промиваємо, нарізаємо невеликими кубиками, посипаємо сіллю, даємо постояти. Коли баклажани пустять сік, шматочки віджимаємо і викладаємо на розігріту з маслом сковороду. Обсмажуємо баклажани 20-30 хвилин на середньому вогні.
- Поки баклажани готуються, подрібнюємо до стану пюре перець (солодкий і гострий), часник. Проварюємо всю масу близько п’яти хвилин.
- Викладаємо обсмажені баклажани в кипляче овочеве пюре, солимо, перчимо, додаємо цукор. Зменшуємо вогонь, тушкуємо все разом 10-15 хвилин, безперервно перемішуючи.
- Перед розподілом по банкам додаємо оцет, ще раз ґрунтовно перемішуємо.
- Стерильні банки наповнюємо киплячою овочевою масою, закриваємо стерильними кришками, закатуємо як зазвичай.
Перевернувши банки догори дном, вкриваємо і залишаємо до повного охолодження. Зберігати заготовки можна при кімнатній температурі.
Аджика з кабачків
Дуже смачну заготівлю аджики на зиму можна приготувати за краще простому рецептом з покроковими фото.
Інгредієнти:
- кабачки – 700 г;
- перець болгарський – 3 шт.;
- морква – 2 шт.;
- часник – 1 головка;
- помідори – 6 шт.;
- перець гострий – 1 шт.;
- паста томатна – 2 ст. л.;
- масло рослинне – 2 ст. л.;
- сіль;
- цукор – 1 ст. л.;
- оцет 9 % — 1 ст. л..
Приготування:
- Овочі нарізаємо довільними шматочками, зручними для подрібнення в кухонному комбайні або м’ясорубці.
- Подрібнюємо підготовлені овочі обраним способом, з’єднуємо в одній ємкості, крім часнику і гострого перцю (їх подрібнюємо окремо, додаємо пізніше).
- Прокип’ятити овочеву масу 20 хвилин, вносимо в аджику кашку з гострого перцю, сіль, цукор і рослинна олія, перемішуємо і кип’ятимо на слабкому вогні ще 10 хвилин.
- Додавши в киплячу масу подрібнений часник, розмішуємо, знову доводимо до кипіння, наливаємо оцет і ще раз все розмішуємо.
Вимкнувши вогонь, розкладаємо аджику по стерильним банкам, закупорюють стерильними кришками за всіма правилами домашньої консервації.
Лечо з огірками
Дуже смачну, красиву і яскраву заготовку – лечо з огірками — можна приготувати на зиму по одному з кращих простих рецептів з покроковими фото.
Інгредієнти:
- помідори – 2 кг;
- огірки – 2 кг;
- перець болгарський – 1 кг;
- часник – 1 головка;
- масло рослинне – 200 мл;
- оцет 9 % — 150 мл;
- перець горошком – 7 шт.;
- цукор – 250 г;
- сіль – 2 ст. л.
Приготування:
- Помідори нарізаємо довільно, подрібнюємо в пюре, викладаємо в підходящу ємність.
- Солодкий перець очищаємо, нарізаємо соломкою, додаємо до томатного пюре, ставимо на прогрівання. Додаємо сіль і цукор, доводимо до кипіння, періодично все перемішуючи.
- Поки овочева основа для лечо прогрівається, нарізаємо кружальцями промиті огірки, відрізавши кінчики. Якщо огірки недостатньо рівні, то нарізку можна зробити півколами.
- Прокип’ятити томатне пюре з перцем 15 хвилин, викладаємо до них огірки, доводимо до кипіння. Варимо все ще 15 хвилин, додавши горошини перцю, дрібно нарізаний часник і масло.
- Перед тим як вимкнути нагрів, наливаємо оцет, ще раз все розмішуємо, доводимо до кипіння.
- Розкладаємо лечо з огірками по стерильним банкам, закатуємо як зазвичай, дотримуючись усіх правил домашнього консервування.
Закуска з перців
На зиму можна приготувати фантастично смачну і просту заготовку у вигляді пряної закуски з перців по одному з кращих рецептів з покроковими фото.
Інгредієнти:
- перці – 1 кг.
Для маринаду:
- перець чорний і червоний – по ½ ч. л.;
- часник – 4 зубчики;
- сіль – 1 ч. л.;
- цукор – ½ ч. л.;
- масло рослинне – 100 г;
- оцет 9 % — 4 ст. л.
Приготування:
- Так як перці продаються у нас круглий рік, то приготувати таку закуску можна в будь-який час, а не тільки в сезон масового збирання овочів.
- Підготовлені м’ясисті перці будь-якого кольору розкладаємо на деко, відправляємо в духовку (180 °С) на 25 хвилин. По закінченні приблизно половини зазначеного періоду, перці один раз перевертаємо.
- Діставши з духовки перці вкриваємо плівкою, залишаємо на кілька хвилин, щоб обм’якла і легше знімалася шкірка.
- Знімаємо плівку, самі перці не очищаємо від насіння (можна очистити, на ваш розсуд).
- Викладаємо перці в приготовлену ємність (або стерильні банки) шарами, заливаючи кожен маринадом.
- Для приготування маринаду часник натираємо на дрібній тертці, змішуємо з усіма інгредієнтами для нього, зазначеними в рецепті.
Якщо закуску готуємо на найближчий час, то просто відправляємо в холодильник маринуватися. У разі приготування заготівлі про запас, ставимо банки на стерилізацію протягом 15 хвилин, закривши кришкою.
Баклажани по-корейськи
Смачну і красиву заготовку можна приготувати на зиму з баклажанів по одному з кращих простих рецептів з покроковими фото.
Інгредієнти:
- баклажани – 1 кг;
- перці солодкі – 250 г;
- морква – 250 г;
- цибуля – 250 г;
- часник – 1 головка;
- червоний гострий перець і чорний мелений перець – по ½ ч. л.;
- оцет 9 % — 50 мл;
- цукор – 8 ст. л.;
- масло рослинне – 70 мл;
- сіль, спеції, пряні трави і приправи за смаком.
Приготування:
- Підготовлені баклажани нарізаємо спочатку пластинами товщиною близько 1 см, потім брусочками такої ж ширини по всій довжині, розрізаючи навпіл. Викладаємо в підходящу ємність, солимо, залишаємо на годину.
- Віджимаємо баклажани від соку і обсмажуємо на розігрітій сковороді з олією.
- Готуємо овочевий наповнювач до закуски з баклажанів, для чого очищену моркву натираємо на спеціальній тертці для корейської моркви.
- До моркви додаємо півкільця цибулі і перцю, роздавлений часник, сіль, цукор і всі приготовані спеції і прянощі, перемішуємо.
- Вкладаємо баклажани до маринованих овочів, додаємо оцет і розкладаємо по стерильним банкам.
- Закривши кришками, ставимо банки на стерилізацію будь-яким способом (у воді – 15 хвилин, у духовці при 110 °С – 10 хвилин, в мікрохвильовій печі на повній потужності – 5 хвилин).
Квасоля з овочами
По одному з кращих простих рецептів з покроковими фото приготуємо дуже смачну заготівлю на зиму з квасолею і овочами.
Інгредієнти:
- помідори – 1,5 кг;
- квасоля біла – 500 г;
- перець солодкий – 500 г;
- морква – 500 г;
- цибуля – 500 г;
- цукор – 100 г;
- сіль – 50 р;
- часник – 1 головка;
- олія – 250 г;
- оцет 9 % — 2 ст. л.
Приготування:
- Промиту квасолю необхідно замочити на ніч або не менш ніж на 8 годин.
- Всі овочі промиваємо, очищаємо відповідно кожному виду. Цибулю нарізаємо півкільцями, перець – четвертинками кілець, моркву натираємо на тертці.
- Подрібнивши на м’ясорубці або в кухонному комбайні помідори, збираємо всі інгредієнти в одній ємності.
- Викладаємо в казан (або іншу підходящу ємність) замочену квасолю, томатне пюре і всю овочеву нарізку.
- Ставимо ємність з овочами на прогрівання, додавши сіль, цукор і масло, доводимо до кипіння, періодично все перемішуючи. Збавивши нагрівання до слабкого кипіння, готуємо під кришкою 1,5 години.
- Розкладаємо по стерильним банкам в киплячому вигляді, додавши в кінці приготування оцет.
- Закочує банки звичайним способом, охолоджуємо і прибираємо на зберігання.
Варення-мармелад з айви
На зиму можна приготувати за одним з кращих простих рецептів з покроковими фото дуже смачне варення-мармелад з такого неймовірно ароматного фрукта, як айва.
Інгредієнти:
- айва – 1 кг;
- цукор — 1 кг
Приготування:
- Незважаючи на використання всього двох інгредієнтів, варення виходить просто незрівнянним як за смаком, так за кольором і ароматом. Починаємо приготування з того, що варимо сироп, змішавши цукор зі склянкою води.
- Сироп періодично перемішуємо і варимо при слабкому кипінні до освітлення.
- У готовий киплячий сироп викладаємо нарізану часточками айву, перемішуємо.
- Варимо варення методом «за один прийом» – одна година. За цей час варення набуває красивий колір і апетитну густу консистенцію.
- Розкладаємо гаряче варення з приготованим банкам, закупорюємо стерильними кришками. Заготовки вкриваємо, залишаємо остигати і прибираємо на зберігання (можна зберігати при кімнатній температурі).
Варення з агрусу «Царське»
З агрусу можна приготувати на зиму не просто смачну солодку заготовку, а даний царський варення по одному з кращих рецептів з покроковими фото.
Інгредієнти:
- агрус – 1 кг;
- апельсин – 2 шт.;
- цукор – 1-1,5 кг;
- горілка – 20 мл
Приготування:
- Кожну ягоду промитого і обсушенного агрусу наколюємо в декількох місцях, використовуючи будь-який підручний засіб.
- Підготовлені ягоди поливаємо горілкою і залишаємо на 5-6 годин, періодично перемішуючи, щоб горілка постійно просочувала ягоди.
- З апельсинів зрізаємо шкірку, довгою соломкою нарізаємо і заливаємо водою на півгодини.
- Обсушену паперовим рушником соломку з’єднуємо з аґрусом, засипаємо цукром, перемішуємо. Залишаємо все на пару годин, перемішуємо кілька разів.
- Ставимо ємність з підготовленими інгредієнтами на вогонь (бажано скористатися розсікачем вогню, уклавши його на конфорку), доводимо до кипіння. Проваривши всю масу 5 хвилин, вимикаємо вогонь, залишаємо до повного охолодження.
- Процедуру повторюємо 2-3 рази, в гарячому вигляді розкладаємо по стерильним банкам, закатуємо, використовуючи стерильні кришки.
Варення з яблук з апельсинами і горіхами
Смачні заготівлі варення на зиму з яблук з апельсинами і горіхами можна приготувати за одним з кращих простих рецептів з покроковими фото.
Інгредієнти:
- яблука – 1 кг;
- цукор – 1 кг;
- апельсини – 2 шт.;
- горіхи волоські – 200 р.
Приготування:
- Додавши в ємність з цукром склянку води, варимо сироп до освітлення і викладаємо невеликі шматочки яблук. Додаємо цедру одного апельсина.
- В окрему ємність видавлюємо сік з апельсинів, наливаємо в закипіле варення, розмішуємо і варимо 45-50 хвилин, періодично помішуючи.
- Додаємо в варення подрібнені в блендері горіхи (не дуже дрібно), варимо на невеликому вогні ще 15 хвилин. У гарячому вигляді розкладаємо варення по стерильним банкам, закупорюємо.
Кожна досвідчена господиня знає, що час, витрачений на приготування заготовок на зиму, повернеться сторицею і дозволить значно збагатити й прикрасити свій раціон на рік.