Кращі рецепти заготовок на зиму

заготовки на зиму

Прості і дуже смачні заготовки на зиму можна приготувати своїми руками за найкращими рецептами з покроковими фото. Така кулінарна підмога дозволить не тільки цілий рік харчуватися різноманітно і правильно, але ще й не раз виручить до приходу гостей.

Помідори по-корейськи на зиму

Приготуємо на зиму дуже смачну і просту заготівлю помідорів по-корейськи по одному з кращих рецептів з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • помідори – 1 кг;
  • часник – 1 головка;
  • перець болгарський – 2 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • масло рослинне – 50 мл;
  • цукор – 50 г;
  • сіль;
  • оцет 9 % – 50 мл;
  • зелень;
  • сіль, перець.

Приготування:

  • Помідори середнього розміру нарізаємо крупно, викладаємо в ємність, зручну для перемішування.
  • До помідорів додаємо моркву, натерту на спеціальній тертці для корейської моркви, подрібнену зелень.

  • Очищені часник і солодкий перець подрібнюємо в кухонному комбайні або пропускаємо через м’ясорубку, додаємо до вже підготовлених овочів.

  • Поливаємо все оцтом, солимо, перчимо, додаємо пряні трави або спеції, все грунтовно перемішуємо.
  • Розкладаємо помідори по-корейськи за заздалегідь простерилизованним банкам, закриваємо наповнені банки капроновими або закручуються кришками (потримавши їх кілька секунд в окропі).

  • Зберігаємо заготовки в холодному місці – в холодильнику або льосі.

Гострі баклажани по-грузинськи

По одному з кращих простих рецептів з покроковими фото можна приготувати на зиму дуже смачні гострі заготовки з баклажанів.

Інгредієнти:

  • баклажани – 1 кг;
  • перець солодкий – 400 г;
  • масло рослинне – 100 г;
  • часник – 1 головка;
  • перець червоний гострий – 1 шт.;
  • сіль – за смаком;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • оцет 9 % — 100 мл

Приготування:

  • Баклажани промиваємо, нарізаємо невеликими кубиками, посипаємо сіллю, даємо постояти. Коли баклажани пустять сік, шматочки віджимаємо і викладаємо на розігріту з маслом сковороду. Обсмажуємо баклажани 20-30 хвилин на середньому вогні.

  • Поки баклажани готуються, подрібнюємо до стану пюре перець (солодкий і гострий), часник. Проварюємо всю масу близько п’яти хвилин.

  • Викладаємо обсмажені баклажани в кипляче овочеве пюре, солимо, перчимо, додаємо цукор. Зменшуємо вогонь, тушкуємо все разом 10-15 хвилин, безперервно перемішуючи.

  • Перед розподілом по банкам додаємо оцет, ще раз ґрунтовно перемішуємо.
  • Стерильні банки наповнюємо киплячою овочевою масою, закриваємо стерильними кришками, закатуємо як зазвичай.

Перевернувши банки догори дном, вкриваємо і залишаємо до повного охолодження. Зберігати заготовки можна при кімнатній температурі.

Аджика з кабачків

Дуже смачну заготівлю аджики на зиму можна приготувати за краще простому рецептом з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • кабачки – 700 г;
  • перець болгарський – 3 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • часник – 1 головка;
  • помідори – 6 шт.;
  • перець гострий – 1 шт.;
  • паста томатна – 2 ст. л.;
  • масло рослинне – 2 ст. л.;
  • сіль;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • оцет 9 % — 1 ст. л..

Приготування:

  • Овочі нарізаємо довільними шматочками, зручними для подрібнення в кухонному комбайні або м’ясорубці.

  • Подрібнюємо підготовлені овочі обраним способом, з’єднуємо в одній ємкості, крім часнику і гострого перцю (їх подрібнюємо окремо, додаємо пізніше).

  • Прокип’ятити овочеву масу 20 хвилин, вносимо в аджику кашку з гострого перцю, сіль, цукор і рослинна олія, перемішуємо і кип’ятимо на слабкому вогні ще 10 хвилин.
  • Додавши в киплячу масу подрібнений часник, розмішуємо, знову доводимо до кипіння, наливаємо оцет і ще раз все розмішуємо.

Вимкнувши вогонь, розкладаємо аджику по стерильним банкам, закупорюють стерильними кришками за всіма правилами домашньої консервації.

Лечо з огірками

Дуже смачну, красиву і яскраву заготовку – лечо з огірками — можна приготувати на зиму по одному з кращих простих рецептів з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • помідори – 2 кг;
  • огірки – 2 кг;
  • перець болгарський – 1 кг;
  • часник – 1 головка;
  • масло рослинне – 200 мл;
  • оцет 9 % — 150 мл;
  • перець горошком – 7 шт.;
  • цукор – 250 г;
  • сіль – 2 ст. л.

Приготування:

  • Помідори нарізаємо довільно, подрібнюємо в пюре, викладаємо в підходящу ємність.
  • Солодкий перець очищаємо, нарізаємо соломкою, додаємо до томатного пюре, ставимо на прогрівання. Додаємо сіль і цукор, доводимо до кипіння, періодично все перемішуючи.

  • Поки овочева основа для лечо прогрівається, нарізаємо кружальцями промиті огірки, відрізавши кінчики. Якщо огірки недостатньо рівні, то нарізку можна зробити півколами.
  • Прокип’ятити томатне пюре з перцем 15 хвилин, викладаємо до них огірки, доводимо до кипіння. Варимо все ще 15 хвилин, додавши горошини перцю, дрібно нарізаний часник і масло.

  • Перед тим як вимкнути нагрів, наливаємо оцет, ще раз все розмішуємо, доводимо до кипіння.
  • Розкладаємо лечо з огірками по стерильним банкам, закатуємо як зазвичай, дотримуючись усіх правил домашнього консервування.

Закуска з перців

На зиму можна приготувати фантастично смачну і просту заготовку у вигляді пряної закуски з перців по одному з кращих рецептів з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • перці – 1 кг.

Для маринаду:

  • перець чорний і червоний – по ½ ч. л.;
  • часник – 4 зубчики;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • цукор – ½ ч. л.;
  • масло рослинне – 100 г;
  • оцет 9 % — 4 ст. л.

Приготування:

  • Так як перці продаються у нас круглий рік, то приготувати таку закуску можна в будь-який час, а не тільки в сезон масового збирання овочів.

  • Підготовлені м’ясисті перці будь-якого кольору розкладаємо на деко, відправляємо в духовку (180 °С) на 25 хвилин. По закінченні приблизно половини зазначеного періоду, перці один раз перевертаємо.

  • Діставши з духовки перці вкриваємо плівкою, залишаємо на кілька хвилин, щоб обм’якла і легше знімалася шкірка.

  • Знімаємо плівку, самі перці не очищаємо від насіння (можна очистити, на ваш розсуд).
  • Викладаємо перці в приготовлену ємність (або стерильні банки) шарами, заливаючи кожен маринадом.
  • Для приготування маринаду часник натираємо на дрібній тертці, змішуємо з усіма інгредієнтами для нього, зазначеними в рецепті.

Якщо закуску готуємо на найближчий час, то просто відправляємо в холодильник маринуватися. У разі приготування заготівлі про запас, ставимо банки на стерилізацію протягом 15 хвилин, закривши кришкою.

Баклажани по-корейськи

Смачну і красиву заготовку можна приготувати на зиму з баклажанів по одному з кращих простих рецептів з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • баклажани – 1 кг;
  • перці солодкі – 250 г;
  • морква – 250 г;
  • цибуля – 250 г;
  • часник – 1 головка;
  • червоний гострий перець і чорний мелений перець – по ½ ч. л.;
  • оцет 9 % — 50 мл;
  • цукор – 8 ст. л.;
  • масло рослинне – 70 мл;
  • сіль, спеції, пряні трави і приправи за смаком.

Приготування:

  • Підготовлені баклажани нарізаємо спочатку пластинами товщиною близько 1 см, потім брусочками такої ж ширини по всій довжині, розрізаючи навпіл. Викладаємо в підходящу ємність, солимо, залишаємо на годину.

  • Віджимаємо баклажани від соку і обсмажуємо на розігрітій сковороді з олією.
  • Готуємо овочевий наповнювач до закуски з баклажанів, для чого очищену моркву натираємо на спеціальній тертці для корейської моркви.

  • До моркви додаємо півкільця цибулі і перцю, роздавлений часник, сіль, цукор і всі приготовані спеції і прянощі, перемішуємо.

  • Вкладаємо баклажани до маринованих овочів, додаємо оцет і розкладаємо по стерильним банкам.

  • Закривши кришками, ставимо банки на стерилізацію будь-яким способом (у воді – 15 хвилин, у духовці при 110 °С – 10 хвилин, в мікрохвильовій печі на повній потужності – 5 хвилин).

Квасоля з овочами

По одному з кращих простих рецептів з покроковими фото приготуємо дуже смачну заготівлю на зиму з квасолею і овочами.

Інгредієнти:

  • помідори – 1,5 кг;
  • квасоля біла – 500 г;
  • перець солодкий – 500 г;
  • морква – 500 г;
  • цибуля – 500 г;
  • цукор – 100 г;
  • сіль – 50 р;
  • часник – 1 головка;
  • олія – 250 г;
  • оцет 9 % — 2 ст. л.

Приготування:

  • Промиту квасолю необхідно замочити на ніч або не менш ніж на 8 годин.
  • Всі овочі промиваємо, очищаємо відповідно кожному виду. Цибулю нарізаємо півкільцями, перець – четвертинками кілець, моркву натираємо на тертці.

  • Подрібнивши на м’ясорубці або в кухонному комбайні помідори, збираємо всі інгредієнти в одній ємності.
  • Викладаємо в казан (або іншу підходящу ємність) замочену квасолю, томатне пюре і всю овочеву нарізку.

  • Ставимо ємність з овочами на прогрівання, додавши сіль, цукор і масло, доводимо до кипіння, періодично все перемішуючи. Збавивши нагрівання до слабкого кипіння, готуємо під кришкою 1,5 години.

  • Розкладаємо по стерильним банкам в киплячому вигляді, додавши в кінці приготування оцет.

  • Закочує банки звичайним способом, охолоджуємо і прибираємо на зберігання.

Варення-мармелад з айви

На зиму можна приготувати за одним з кращих простих рецептів з покроковими фото дуже смачне варення-мармелад з такого неймовірно ароматного фрукта, як айва.

Інгредієнти:

  • айва – 1 кг;
  • цукор — 1 кг

Приготування:

  • Незважаючи на використання всього двох інгредієнтів, варення виходить просто незрівнянним як за смаком, так за кольором і ароматом. Починаємо приготування з того, що варимо сироп, змішавши цукор зі склянкою води.

  • Сироп періодично перемішуємо і варимо при слабкому кипінні до освітлення.
  • У готовий киплячий сироп викладаємо нарізану часточками айву, перемішуємо.

  • Варимо варення методом «за один прийом» – одна година. За цей час варення набуває красивий колір і апетитну густу консистенцію.

  • Розкладаємо гаряче варення з приготованим банкам, закупорюємо стерильними кришками. Заготовки вкриваємо, залишаємо остигати і прибираємо на зберігання (можна зберігати при кімнатній температурі).

Варення з агрусу «Царське»

З агрусу можна приготувати на зиму не просто смачну солодку заготовку, а даний царський варення по одному з кращих рецептів з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • агрус – 1 кг;
  • апельсин – 2 шт.;
  • цукор – 1-1,5 кг;
  • горілка – 20 мл

Приготування:

  • Кожну ягоду промитого і обсушенного агрусу наколюємо в декількох місцях, використовуючи будь-який підручний засіб.

  • Підготовлені ягоди поливаємо горілкою і залишаємо на 5-6 годин, періодично перемішуючи, щоб горілка постійно просочувала ягоди.
  • З апельсинів зрізаємо шкірку, довгою соломкою нарізаємо і заливаємо водою на півгодини.

  • Обсушену паперовим рушником соломку з’єднуємо з аґрусом, засипаємо цукром, перемішуємо. Залишаємо все на пару годин, перемішуємо кілька разів.

  • Ставимо ємність з підготовленими інгредієнтами на вогонь (бажано скористатися розсікачем вогню, уклавши його на конфорку), доводимо до кипіння. Проваривши всю масу 5 хвилин, вимикаємо вогонь, залишаємо до повного охолодження.

  • Процедуру повторюємо 2-3 рази, в гарячому вигляді розкладаємо по стерильним банкам, закатуємо, використовуючи стерильні кришки.

Варення з яблук з апельсинами і горіхами

Смачні заготівлі варення на зиму з яблук з апельсинами і горіхами можна приготувати за одним з кращих простих рецептів з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • яблука – 1 кг;
  • цукор – 1 кг;
  • апельсини – 2 шт.;
  • горіхи волоські – 200 р.

Приготування:

  1. Додавши в ємність з цукром склянку води, варимо сироп до освітлення і викладаємо невеликі шматочки яблук. Додаємо цедру одного апельсина.
  2. В окрему ємність видавлюємо сік з апельсинів, наливаємо в закипіле варення, розмішуємо і варимо 45-50 хвилин, періодично помішуючи.
  3. Додаємо в варення подрібнені в блендері горіхи (не дуже дрібно), варимо на невеликому вогні ще 15 хвилин. У гарячому вигляді розкладаємо варення по стерильним банкам, закупорюємо.

Кожна досвідчена господиня знає, що час, витрачений на приготування заготовок на зиму, повернеться сторицею і дозволить значно збагатити й прикрасити свій раціон на рік.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь