Ясса або курка в цибулевому соусі — це національне сенегальське блюдо, де м’ясо птиці спочатку довго маринують, а потім тушкують в маринаді з цибулі і спецій. І, знаєте, виходить дуже смачно і соковито! При цьому не потрібно “вигадувати велосипед”, адже всі складові доступні і бюджетні.
Зазвичай куряча ясса подається з булгуром або рисом, але можна і з будь-яким іншим гарніром. Готувати просто, а виходить ситне і яскраве блюдо. Якщо любите, в кінці додайте оливок, вони відтіняють смак і надають якусь пікантність страві.
- Курка 2 кг.
- Цибуля ріпчаста 4 шт.
- Вода 500 мл.
- Петрушка ½ пучка
- Лимон 2 шт.
- Діжонська гірчица 1.5 ст. л.
- Імбир 1 ст. л.
- Перець чилі 1 шт.
- Часник 4 зубці
- Олія соняшникова 50 мл.
- Томатна паста 1 ст. л.
- Оливки 100 гр.
- Базилік свіжий за смаком
- Зіра за смаком
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Розріжте курку на порційні шматочки. Помийте і обсушіть заготовки. Шийку можете залишити до майбутнього супу.
- Видавіть з лимонів сік, попередньо знявши з них шкірку за допомогою дрібної терки.
- Натріть курку сіллю, цедрою, залийте лимонним соком. Залиште 2 ложки соку для маринаду.
- Для приготування маринаду натріть імбир на тертці, додайте гірчицю, часник, зелень, спеції і гострий перець. Все ретельно перемішайте з лимонним соком, що залишився.
- Щоб досягти однорідного стану, скористайтеся блендером.
- Наріжте цибулю пір’ям, посоліть і з’єднайте з подрібненим зеленим маринадом.
- Додайте в нього курку і залиште під плівкою в холодильнику мінімум на 3-4 години. Час від часу перемішуйте.
- Звільніть курячі шматки від цибулі і розігрійте в сковороді достатньою кількість олії. Обсмажте м’ясо на середньому вогні до рум’яної скоринки. Складіть в контейнер.
- Починайте готувати соус. Розігрійте 4 ст.л. олії і викладіть весь вміст миски, де маринувалася курка (цибуля в маринаді). Додайте перцю, накрийте кришкою і тушкуйте 20 хвилин на маленькому вогні.
- Додайте томатну пасту, перемішайте і потримайте соус на вогні ще кілька хвилин.
- Потім поступово вливайте гарячу воду. Слідкуйте за консистенцією соусу, він повинен бути помірно густим. Досолити за смаком і продовжуйте тушкувати під кришкою ще 15 хвилин.
- Додайте смажену курку, готуйте все разом ще 15-20 хвилин. В кінці м’ясо повинно вийти м’яким, а цибуля — бути прозорою і просто танути в роті.
Курка по-сенегальськи ідеально підходить для затишних сімейних трапез. А якщо красиво прикрасити і подати, наприклад, з салатом, то блюдо і зовсім затьмарить ресторанну їжу. Шматочки дуже м’які і пряні, а цибуля практично не відчувається. Приємного апетиту!