- Закуски на Новий 2021 рік — легко, смачно і дешево
- Сирна закуска
- З плавленим сиром
- З буряком і квасолею
- Салати на Новий 2021 рік — топ 5 бюджетних рецептів для святкового столу
- З буряком і плавленим сиром
- З пекінською капустою
- З картоплею і огірком
- З капустою і шинкою
- З крабовими паличками
- Смачні та бюджетні гарячі страви на Новий 2021 рік
- Запечений короп
- Запечена курка з прованськими травами і лимоном
- Котлети з картоплею
Новорічний стіл – завжди великі витрати, які не кожна сім’я може собі дозволити. Але економно – не означає, що повинно бути нудно, несмачно і прісно. Якщо проявити кулінарну кмітливість, але на Новий рік 2021 можна скласти меню з простих, але смачних і цікавих рецептів з фото.
Закуски на Новий 2021 рік — легко, смачно і дешево
Закуски – відмінний і простий варіант, щоб зробити святковий стіл яскравим, смачним і різноманітним. І для цього необов’язково купувати червону ікру та інші дорогі делікатеси. Є більш прості і бюджетні, але цікаві рецепти з фото, які можна включити в меню на Новий 2021 рік.
Сирна закуска
- 6 яєць;
- 100 мл сметани;
- 1-2 моркви;
- сіль і перець за смаком.
Для начинки:
- 200 г адигейського сиру;
- пучок кропу;
- 2 ст. л. сметани;
- 1 ч. л. гірчиці;
- сіль і перець за смаком.
Приготування:
- У миску вбиваємо яйця і збиваємо міксером до однорідності.
- В яєчну масу кладемо сметану, яку можна замінити йогуртом або майонезом, додаємо сіль з перцем, розмішуємо.
- З допомогою великої терки подрібнюємо моркву і викладаємо в яєчну суміш, перемішуємо.
- Підготовлену масу виливаємо на деко з пергаментом, рівномірно розподіляємо по всій поверхні і відправляємо в духовку на 15-20 хвилин (температура 180°С).
- На дрібній тертці натираємо адигейський сир. Для начинки також можна взяти плавлений сирок або фету.
- У мисці з’єднуємо тертий сир з дрібно порубаним кропом, сіллю, перцем, сметаною і гірчицею, все добре перемішуємо. За бажанням також можна покласти за смаком часник і солодкий перець, теж буде дуже смачно.
- З яєчної основи акуратно знімаємо пергамент, викладаємо начинку рівномірно по всьому периметру.
Звертаємо пласт з начинкою в рулет, який загортаємо в пергамент і прибираємо в холодильник на 20-30 хвилин. Охолоджений рулет нарізаємо порційно і подаємо як закуску.
З плавленим сиром
- 160 г плавленого сиру;
- 3 яйця;
- 3-4 зубчики часнику;
- сіль і перець за смаком.
Для заправки:
- 3 ст. л. сметани;
- 1 ч. л. гірчиці;
- сіль і перець за смаком.
Приготування:
- Яйця відварюємо і натираємо саме на дрібній тертці, тоді смак закуски буде просто чудовим. Перекладаємо в миску.
- Також з допомогою терки з дрібними осередками подрібнюємо плавлений сирок і перекладаємо в ємність до яєць.
- Для пікантності кладемо пропущені через прес зубчики часнику.
- Тепер додаємо сметану, гірчицю, перемішуємо, солимо і перчимо за смаком.
Подавати таку закуску можна різними способами. Для першого на тарілку викладаємо нарізаний тонкими слайсами помідор, зверху розподіляємо сирну масу і прикрашаємо гілочками кропу. Для другого способу тонкими скибочками нарізаємо багет і обсмажуємо в невеликій кількості олії. На хрусткий хліб викладаємо начинку і прикрашаємо зеленню.
З буряком і квасолею
- 1 буряк;
- 200 г червоної квасолі (консервованої);
- 1 цибулина;
- 2 ст. л. соєвого соусу;
- 0,5 ч. л. лимонного соку;
- 1 ст. л. рослинної олії;
- часник за смаком;
- чорний перець за смаком.
Приготування:
- Буряк добре промиваємо від бруду і пилу. Загортаємо у фольгу і запікаємо протягом 1-1,5 години при температурі 180°С.
- Готову буряк очищаємо, ріжемо довільними шматочками і відправляємо в блендер.
- Досить дрібно шаткуємо цибулю і пасеруємо в невеликій кількості олії до легкого золотистого кольору.
- Дрібно рубаємо часник і разом з квасолею і обсмаженою цибулею відправляємо в блендер до буряка.
- Для заправки змішуємо соєвий соус з маслом, соком лимона і додаємо за смаком чорний перець.
- Заправку вливаємо в чашу блендера до решти інгредієнтів, подрібнюємо до отримання гладкого, однорідного пюре.
Паштет подаємо на скибочках свіжого хліба, грінках або крекерах, прикрасивши гілочками петрушки або будь-якою іншою зеленню.
Салати на Новий 2021 рік — топ 5 бюджетних рецептів для святкового столу
Жоден святковий стіл не обходиться без салатів і, щоб заощадити, можна подати просте традиційне олів’є, чи оселедця під шубою. Але ми хочемо запропонувати інші бюджетні і прості, але більш цікаві та смачні рецепти з фото меню на Новий 2021 рік.
З буряком і плавленим сиром
- 2 буряків;
- 2 картоплі;
- 3 яйця;
- 2 плавлених сирка;
- сіль і суміш перців за смаком;
- майонез.
Приготування:
- Для салату вибираємо буряк з насиченим червоним кольором і солодким смаком, відварюємо і натираємо на дрібній тертці, щоб блюдо вийшло ніжним на смак.
- Тепер беремо варену картоплю і також подрібнюємо його на тертці з дрібними отворами.
- Яйця спочатку ділимо на білки і жовтки, а потім пропускаємо через дрібну тертку. Робимо це в різні тарілочки.
- Підготуємо останній інгредієнт – плавлений сир, його також дрібно натираємо на тертці. Сир вибирайте хорошої якості, з приємним вершковим смаком.
- Щоб салат вийшов святковим, збираємо його з допомогою роз’ємного кільця, яке ставимо на широке блюдо.
Тепер в кільце шарами викладаємо підготовлені інгредієнти, при цьому кожен шар покриваємо тонким шаром майонезу. Спочатку йде картопля, який можна поперчити, потім сир, жовтки, білки і буряк. Готову страву прикрашаємо маринованими огірками та зеленню (за бажанням).
З пекінською капустою
- 350 г пекінської капусти;
- 150 г копченої ковбаси;
- 200 г консервованого горошку;
- 50 г зеленої цибулі;
- 50 г кропу;
- 4 ст. л. сметани;
- 0,5 ч. л. цукру;
- 1 ч. л. гірчиці в зернах;
- сіль і суміш перців за смаком.
Приготування:
- Нарізаємо Тоненькими смужками пекінську капусту і перекладаємо в салатник.
- Копчену ковбасу також ріжемо тонкою соломкою. При бажанні такий м’ясний продукт можна замінити шинкою або курячою грудкою.
- Тепер дрібно шаткуємо кріп і зелену цибулю.
- Відправляємо всі інгредієнти до капусти разом із зеленим горошком.
- Для заправки сметану з’єднайте з гірчицею в зернах, потім додаємо цукор, сіль і суміш перців за смаком. Всі добре розмішуємо.
Сметанним соусом заправляємо салат, який виходить дуже смачним і апетитним.
З картоплею і огірком
- 3 картоплі;
- 3 яйця;
- 1 маринований огірок;
- 2 зубчики часнику;
- 3 ст. л. майонезу;
- зелену цибулю і кріп;
- суміш перців за смаком.
Приготування:
- Відварну картоплю ріжемо невеликими кубиками.
- Так само подрібнюємо варені яйця і маринований огірок.
- Перекладаємо всі інгредієнти в салатник разом з нашаткованої зеленню кропу і цибулі.
- Тепер для заправки кладемо сметану, а для пікантності обов’язково часник, трохи меленого перцю. Все перемішуємо — ще один смачний салатик готовий.
З капустою і шинкою
- 400 г капусти;
- 150 г шинки;
- 0,5 цибулини;
- 0,5 банки кукурудзи;
- 1 ч. л. оцту;
- 0,5 ч. л. цукру;
- 80 г кропу;
- 4 ст. л. майонезу;
- суміш перців за смаком;
- сухарики для прикраси.
Приготування:
- Для початку замаринуєм цибулю, щоб він не гірчив. Для цього в невеликій мисочці змішуємо сіль з цукром, додаємо яблучний оцет і воду.
- Ріпчастий овоч кришимо кубиками, додаємо в маринад і залишаємо на 10 хвилин.
- Білокачанну капусту дрібно шаткуємо, перекладаємо в глибоку миску.
- Середніми ріжемо брусочками шинку, а щоб заощадити, її можна замінити вареною грудкою.
- Подрібнюємо зелень кропу і разом з шинкою, солодкою кукурудзою і маринованою цибулею відправляємо до капусти.
Інгредієнти перчимо за смаком і заправляємо салат майонезом, який після викладаємо на тарілку і прикрашаємо сухариками.
З крабовими паличками
- 1 пекінська капуста;
- 240 г крабових паличок;
- 1 банка солодкої кукурудзи;
- 4 яйця;
- сіль за смаком;
- майонез за смаком;
- зелень для прикраси.
Приготування:
- Соломкою нарізаємо пекінську капусту і перекладаємо у великий салатник.
- Слідом відправляємо крабові палички і варені яйця, які ріжемо довільними шматочками.
- Тепер кладемо солодку кукурудзу.
- Салат солимо, для заправки використовуємо майонез, перекладаємо в красивий салатник і прикрашаємо гілочками петрушки.
Смачні та бюджетні гарячі страви на Новий 2021 рік
Гарячі страви дозволять ситно нагодувати гостей. Бюджетних і простих рецептів з фото дуже багато. Щоб заощадити і скласти просте, але святкове меню на Новий 2021 рік, краще віддати перевагу курячому м’ясу, недорогих видів риби та м’ясних субпродуктів.
Запечений короп
- свіжий короп;
- 1 кг картоплі;
- 2 цибулини;
- 1 морква;
- 30 г вершкового масла;
- 1,5 ч. л. солі.
Для соусу:
- 3 ст. л. сметани (15-20%);
- 1 зубчик часнику;
- 0,5 ч. л. солі;
- чорний перець за смаком.
Приготування:
- Картоплю чистимо, кладемо в каструлю, солимо і ставимо на вогонь. Після закипання варимо 5 хвилин, а потім зливаємо відвар і картоплю залишаємо остигати.
- Готуємо начинку. Починаємо з цибулі, яку шаткуємо дрібними кубиками, а потім моркву, її натираємо на крупній тертці.
- Дрібно шаткуємо невеликий пучок кропу.
- У невеликій кількості олії пасеруємо цибулю до легкого рум’яного кольору, потім додаємо до нього моркву і обсмажуємо до м’якості.
- До овочів додаємо зелень, сіль і перець за смаком, все перемішуємо.
- Пластинами нарізаємо остиглу картоплю.
- Короп чистимо від луски, нутрощів і зябер. Промиваємо під проточною водою і з двох сторін робимо поперечні глибокі розрізи на відстані в 2 див.
- Потім рибу обсушуємо паперовими рушниками, солимо як зовні, так і всередині.
- Фольгу складаємо в два шари, кладемо на деко і середину щедро змащуємо вершковим маслом.
- На масло викладаємо кружечки картоплі, а на картопляну подушку кладемо тушку карпа. Фаршируємо рибу начинкою.
- Для соусу прямо в сметану видавлюємо часник, розмішуємо, соус перчимо і солимо.
- Сметанним соусом рибу зверху змащуємо і в надрізах. Зверху на тушку кладемо смужку з кружечків картоплі, щоб карпо не приклеївся до фольги. Решту картоплі викладаємо з боків риби, посипаємо рубаним кропом.
Накриваємо карпа з картоплею фольгою, яку також змащуємо маслом. Запікаємо в розігрітій до 180°С духовці 30 хвилин, потім верхній шар фольги розрізаємо і готуємо ще 30 хвилин.
Запечена курка з прованськими травами і лимоном
- 1 велика курка;
- 2 лимона;
- 100 г вершкового масла;
- 2,5 головки часнику;
- 1 кг молодого картоплі;
- 250 г бекону (по можливості);
- 5 цибулин;
- 50 мл рослинної олії;
- 1 ч. л. розмарину;
- 1 ч. л. чебрецю;
- 1 ч. л. орегано;
- 1 ч. л. солодкої паприки;
- 1 ч. л. приправи для курки;
- сіль і перець за смаком.
Приготування:
- Підготовлену тушку птиці солимо зовні і всередині, а також з усіх боків присмачую соком одного лимона. Відставляємо птицю поки в сторону, нехай маринується.
- У невелику мисочку всипаємо всі пряні трави разом з паприкою і приправою для курки. Все перемішуємо.
- У миску з м’яким вершковим маслом додаємо товчений часник, суміш пряних трав, цедру одного лимона, а також сіль і перець, все ретельно вимішуємо.
- Великою соломкою товщиною в 5 мм нарізаємо червону і білу цибулю.
- Головки часнику розрізаємо упоперек на 2-3 пластини.
- Лимон ріжемо уздовж на чотири частини.
- З курки зливаємо залишки лимонного соку, перекладаємо у форму і акуратно відокремлюємо шкіру від м’якоті. Потім під шкірку викладаємо ароматне масло, рівномірно його розподіляємо.
- Залишками масла змащуємо тушку зовні і всередині.
- Заправляємо крильця за спинку курки, щоб вони не підгоріли. Ніжки пов’язуємо кулінарною ниткою, а в черевце закладаємо четвертинки лимона.
- Навколо курки розкладаємо цибулю, часник і при бажанні картопля, який обертаємо смужками бекону. Потім курку і картоплю, змащуємо маслом і ставимо в духовку на 1 годину 20 хвилин (температура 180°С).
Котлети з картоплею
- 400 г курячого фаршу;
- 750 г картоплі;
- 100 г сиру;
- 80 мл сметани;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 1 яйце;
- 1 помідор;
- 2 зубчики часнику;
- 1 ч. л. прованських трав;
- сіль і перець за смаком.
Приготування:
- Очищену картоплю нарізаємо максимально тонко. Можна постаратися це зробити звичайним ножем, але краще скористатися овочечисткою.
- До картоплі додаємо сіль, прованські трави, все перемішуємо і відразу перекладаємо в змащену маслом форму.
- Маленькими кубиками нарізаємо помідор, овоч підсолюємо і змішуємо зі сметаною.
- За допомогою дрібної терки подрібнюємо моркву, а з допомогою великої — сир.
- У фарш додаємо яйце, додаємо сіль з перцем, додаємо часник і цибуля, які перекручуємо в блендері. Вимішуємо.
- З фаршу формуємо кульки і викладаємо на картоплю, а потім робимо в них поглиблення.
- Начиняємо м’ясні вироби помідорами зі сметаною, зверху кладемо терту моркву і накриваємо фольгою.
Відправляємо блюдо в духовку на 30-40 хвилин (температура 200°С). Потім фольгу прибираємо, посипаємо тертим сиром і запікаємо ще 10 хвилин.
Ось таке просте меню на Новий 2021 рік з бюджетних, але смачних рецептів з фото можна приготувати. При бажанні його можна доповнити будь десертом, адже варіантів простої домашньої випічки без зайвих витрат також дуже багато.