Спочатку рататуй був їжею французьких селян з півдня країни. Жінки додавали в нього будь-які овочі, вирощені на своєму городі, а також прянощі, які в достатку росли на місцевих луках. Купити суміш таких трав можна тепер майже в будь-якому великому магазині, продаються вони під назвою «Французькі трави» або «прованські трави».
Інгредієнти
Порції: –+
- Перець болгарський 2 шт.
- Помідор 6 шт.
- Кабачок 2 шт.
- Цибуля ріпчаста 3 шт.
- Часник за смаком
- Сіль за смаком
- Цукор-пісок за смаком
- Олія оливкова 8 ст. л.
Кроки
- Перець болгарський і цибулю очистіть, і наріжте кубиками, потім обсмажте в невеликій кількості оливкової олії на сковороді за 5 хвилин.
- Додайте до цих овочів 2-3 помідори, нарізані також кубиками. Шкірку з них можна видаляти, а можна і залишити, як є.
- Присипте овочі сіллю, введіть трохи цукру і пряних трав, тушкуйте овочі під кришкою, щоб розм’якшилися.
- У форму для запікання викладіть тушковані овочі. Їх можна попередньо подрібнити блендером до однорідності, якщо такий соус вам більше подобається, ніж овочеві шматочки.
- Кабачок, що залишився помідори і одну цибулину потрібно нарізати кільцями.
- Через часникодавилку роздавіть часничок, а свіжий базилік і петрушку наріжте дрібно.
- До оливковій олії додайте свіжу зелень, часник, щіпку пряних трав і сіль, розмішайте.
- На соус викладіть кільця овочів, чергуючи їх по колу. Зверху залийте блюдо олією з прянощами.
- Запікайте рататуй під фольгою, температура – 190 градусів або трохи менше. Час – 1 година (якщо потрібно, температуру зменшіть або збільште). Готуйте овочі під фольгою, поки вони зовсім не утушатся.
Подавайте рататуй на стіл гарячим зі свіжим пшеничним хлібом.