В одній з поїздок за кордон моя подруга познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком. Молодий чоловік був з Болгарії, і вже через півроку Аліна (так звали подругу) переїхала до нього. Коли я у них гостювала, вперше спробувала смачний салат на зиму «Манжо». Тепер баночки з цієї болгарської закускою займають у мене половину комори. Але зникають ще до середини зими.
Заготівля з баклажанів відмінно зберігається при кімнатній температурі. Гостроту салату ви можете регулювати самі. Ще я іноді додаю в закуску свіжі ароматні трави, наприклад базилік. Щоб баклажани залишилися цілими, не варіть їх довше зазначеного часу. Приступимо!
- Помідор 1.5 кг.
- Перець болгарський 1 кг.
- Морква 150 гр.
- Цукор-пісок 50 гр.
- Сіль 50 гр.
- Перець чилі 1 шт.
- Баклажан 1 кг.
- Цибуля ріпчаста 500 гр.
- Олія соняшникова 100 мл.
- Оцет столовий 9% 50 мл.
- Часник 1 шт.
- Перець чорний мелений 1 ч. л.
- Очистіть болгарський перець від насіння і плодоніжки, а цибулю від лушпиння і наріжте овочі соломкою. Баклажани наріжте кружечками.
- Пропустіть через м’ясорубку помідори, очищену моркву, часник і перець чилі без насіння.
- Змішайте овочі, додайте сіль, цукор, мелений перець, оцет, соняшникову олію і добре перемішайте.
- Доведіть овочі до кипіння, а потім варіть на повільному вогні 40 хвилин. Розкладіть салат в чисті простерилізовані банки і закатайте. Переверніть і залиште під теплою тканиною до повного охолодження.
У міру гострий салат з баклажанів в томатно-морквяному соусі підкорив всю мою сім’ю. Я дістаю одну-дві баночки на кожне застілля. А мій чоловік часто тягає баклажанну закуску з комори, поки я не бачу. Але я-то знаю, куди діваються запаси. І дуже радію, що заготовка припала до смаку.