Смачні рецепти на Старий Новий рік 2019

Час приготування: 40 хв

Ось вже 100 років ми святкуємо Новий рік двічі і не за горами не менш улюблене свято Старий Новий рік. Більшість господинь вже починають думати, а чим же ще можна порадувати своїх рідних людей. Пропонуємо святкове меню, яке допоможе накрити шикарний, святковий стіл на Старий Новий рік. А ще дізнаємося, що готували у цей день наші прадіди.

Кулінарні традиції предків

Старий Новий рік, це свято незрозумілий для більшості іноземців, що його святкують в країнах, де церква продовжує використовувати юліанський календар.

В Щедрий вечір, як ще називали новорічну ніч, було прийнято готувати кутю. На відміну від пісної, її заправляли смальцем, олією, жиром і вершками.

Так як 14 січня святкується день святого Василя, який є покровителем свинарства, було прийнято ставити на стіл страви з свинини, такі як:

  • буженина;
  • котлети;
  • крученики;
  • домашня ковбаса.

Коронною стравою вважався «Кесаретскій» порося, його фарширували крупою і запікали цілком. Така страва на столі в новорічну ніч обіцяло багатий урожай та плодючість худоби.

А ще обов’язково варили кашу, по тому, як вона готувалася, визначали, що сім’ю чекає в майбутньому році. Якщо каша переливалася на піч або тріскався горщик, в якому вона готувалася, то це віщувало неприємностей.

Таку кашу треба було викинути в ополонку разом з горщиком. А смачне і розсипчасте блюдо обіцяло успіх та благополуччя.

Традиційним було на Старий Новий рік ліплення вареників, причому всередину клали який-небудь предмет, за яким визначали своє майбутнє:

  • квасоля – поповнення в сімействі;
  • ґудзик – очікується велика покупка;
  • нитка – очікує далекий шлях;
  • монетка – до матеріального достатку.

Якщо начинка попалася пересолена, значить, попереду чекають труднощі, ну а солодка свідчила про щасливе життя без перешкод.

Ввечері молодь вбиралася в святкові костюми і відправлялася колядувати, але тільки виконували щедрівки. У колядках зазвичай прославляють народження Христа, а щедрівки несуть в собі побажання родині багатого врожаю та благополуччя.

Святкове меню на старий Новий рік

Для православних це свято є більш значущим, ніж Новий рік. Тому що закінчився сорокаденний піст і можна себе побалувати м’ясними стравами. Тому страви на Старий Новий рік зазвичай відрізняються особливою вишуканістю.

Холодні закуски

Останнім часом шведський стіл став дуже популярним в багатьох сім’ях, але і на звичайному столі невеликі канапе користуються великим успіхом. Якщо не знаєте, що приготувати на Старий Новий рік 2019, то пропонуємо розглянути кілька оригінальних рецептів маленьких бутербродів.

Крабовий салат в чіпсах

Таке блюдо відрізняється незвичайною і барвистою подачею, а його приготування не займе багато часу.

Інгредієнти:

  • крабові палички – 150 г;
  • помідори – 2 шт.;
  • яйце – 1 шт.;
  • плавлений сирок – 1 шт.;
  • йогурт – 1 ст. л.;
  • кріп – 1 пучок;
  • сіль, спеції, чіпси.

Приготування:

  1. Томати ошпарюємо окропом, після чого знімаємо з них шкірку і нарізаємо кубиками.
  2. Відварене яйце, сирок і крабові палички ріжемо на невеликі квадратики.
  3. З’єднаємо всі складові, додамо рубану зелень, спеції, йогурт і перемішуємо.
  4. Викладаємо суміш на чіпси.
  5. Салат на чіпси треба розкласти перед самою подачею, щоб вони не розм’якли. Можна покласти спочатку на денце чіпсів листочок петрушки, а потім викладати суміш, це дозволить чіпсам довше залишатися хрусткими.

Рулет з лаваша з червоною рибою

Таке делікатесне блюдо принесе задоволення гостям на Старий Новий рік, а покроковий рецепт допоможе легко його приготувати.

Інгредієнти:

  • яйця – 7 шт.;
  • лаваш – 2 аркуша;
  • сьомга – 200 г;
  • сир – 200 г;
  • кріп – 1 пучок;
  • майонез – 100 мл

Приготування:

  1. Яйця відваримо і натремо на дрібній тертці, також зробимо з сиром.
  2. Зелень дрібно нарубим, а рибу наріжемо на тонкі скибочки.
  3. Розстилаємо один лист лаваша і змащуємо його майонезом.
  4. На невеликій відстані викладемо смужки з скибочки сьомги, а між ними посипати терті яйця.
  5. Звертаємо лаваш в рулет і поки відкладаємо в сторону.
  6. Беремо другий лист лавашу і теж змащуємо його майонезом, викладаємо смужки із зелені і тертого сиру.
  7. На край коржі кладемо перший рулет і закотимо його в один загальний рулет.

Загорніть рулет в харчову плівку і кладемо в холодильник на 2 години. При подачі нарізаємо на шматочки.

Салати на свято

Після зустрічі Нового року, багато господинь задаються питанням, а що приготувати на Старий Новий рік, здається, що всі рецепти вичерпані. Тому пропонуємо добірку нових, ще не заїжджених страв, які прикрасять святковий стіл.

Салат «Ширше коло»

Дуже гарну страву, завдяки незвичайному оформлення його можна приготувати на будь яке свято.

Інгредієнти:

  • цибуля – 1 головка;
  • черрі – 9 шт.;
  • картопля – 4 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • яйця – 5 шт.;
  • шинка – 300 г;
  • мариновані опеньки – 200 г;
  • сир – 150 г;
  • майонез – 3 ст. л.;
  • сметана – 3 ст. л.;
  • часник – 2 зубчики;
  • зелень.

Приготування:

  • Спочатку спробуємо на смак гриби, зазвичай вони бувають прісними, тому необхідно їх підсолити і додати трохи оцту.
  • Тепер займемося соусом, для цього з’єднаємо майонез, сметану, додамо, видавлений часник і перемішуємо.

  • Перш ніж подрібнити яйця виріжемо з них ромашки для прикраси, візьмемо гострий ніж і зрізаємо білок хвилеподібними рухами.
  • Картоплю і моркву відварюємо, а потім нарізаємо соломкою.

  • Цибулю ріжемо півкільцями, а шинку квадратиками.

  • Приступимо до складання салату, поставимо на блюдо роз’ємне кільце, а в середину сервірувальне. Кожен шар продуктів покриваємо, зробленим соусом.
  • Першим шаром викладаємо картоплю, потім посипаємо цибулею. Потім йде шинка, потім яйця і моркву.

  • Наступний пласт буде складатися з грибів, їх соусом не покриваємо, а засипаємо тертим сиром. А ось сир вже добре промазуємо підливою і прикрашаємо.

  • Для цього нарізаємо черрі часточками і викладаємо по краях, внутрішній коло робимо з петрушки. Потім розкладаємо ромашки з яйця, у серединку кожної треба покласти маленький кружечок моркви.

В якості зелені не варто використовувати кріп, тому що він переб’є смак інших продуктів.

Салат «Фантазія»

Щоб приготувати таку страву на Старий Новий рік 2019, можна проявити власну фантазію і скомпонувати продукти, як захочеться. На рецепт з покроковими фото добре видно, як оформляється салат.

Інгредієнти:

  • помідори – 3 шт.;
  • огірок – 1 шт.;
  • яйця – 6 шт.;
  • моцарелла – 200 г;
  • салатна капуста – 200 г;
  • варена ковбаса – 300 г;
  • майонез – 100 мл;
  • сіль, спеції.

Приготування:

  1. Капусту рвемо руками на широку тарілку.
  2. Помідори ріжемо часточками, огірки – кільцями, ковбасу тонкими кружечками, а яйця ділимо на 4 частини.
  3. В цент салату кладемо колечка огірка, по краях кожну частину яйця поміщаємо між часточками помідора.
  4. З кружечків ковбаси робимо трояндочки і розподіляємо їх по поверхні, чергуючи з кульками моцарелли.
  5. Посипаємо рубаною зеленню і поливаємо цівкою майонезу. Це один з варіантів оформлення, можна прикрасити салат на свій розсуд.

Гарячі страви

Багато хто зараз при зустрічі Нового року орієнтуються на китайський гороскоп, за яким настає рік Свині. Однак Старий Новий рік, це православне свято і з давніх часів було прийнято подавати на нього страви зі свинини, це обіцяло благополуччя і достаток в наступаючому році. Тому наше святкове меню буде складатися саме з таких страв.

Молочне порося

Для приготування необхідно купити порося до чотирьох кілограм, тушка більшого розміру просто не влізе в духовку.

Інгредієнти:

  • порося – 1 шт.;
  • оливкова олія – 100 мл;
  • зерна гірчиці – 2 ст. л.;
  • базилік – 1 ч. л.;
  • паприка – 1 ч. л.;
  • мускатний горіх – 1 ч. л.;
  • гречана крупа – 200 г;
  • цибуля – 1 головка;
  • топлене масло – 100 р.

Приготування:

  • Порося добре промиваємо, видаляємо щетину, якщо вона є, натираємо сіллю, спеціями. Загортаємо в харчову плівку і залишаємо на 10 годин при кімнатній температурі.

  • Відваримо гречку і заправити її, обсмаженою цибулею.
  • Порося насухо витираємо і набиваємо черево кашею. Візьмемо дерев’яні шпажки і увіткнемо їх в краю порожнини на відстані 3 см, потім міцною ниткою обмотуємо їх вісімкою, міцно стягаючи, так щоб краї зімкнулися.

  • Протремо порося спиртом, щоб видалити зайву вологу, а потім змастимо його топленим маслом. Всі виступаючі кінцівки необхідно загорнути у фольгу, щоб вони не згоріли. В рот треба покласти картоплю, щоб він залишався відкритим, це необхідно для того, щоб голова добре пропеклась.

  • Покладемо порося на деко і відправляємо в духовку, попередньо розігріту до 200 градусів.
  • Через півгодини поллємо тушку, що утворився жиром. Якщо його буде мало, то використовуємо оливкова олія.

  • Через годину зменшуємо температуру до 170 градусів, поливаємо жиром кожні 15 хвилин, щоб шкіра не висохла. На приготування піде не менше двох годин.
  • Подаємо порося цілком, попередньо попатравши кашу. Розрізаємо його вже в присутності гостей.

Картоплю з рота витягуємо, а на її місце встромляємо свіже яблуко.

Свинина на реберцях

Якщо не знаєте, що приготувати на Старий Новий рік 2019 без особливих клопотів, то цей рецепт підійде ідеально.

Інгредієнти:

  • свинячі реберця – 1,5 кг;
  • гірчиця зерниста – 3 ст. л.;
  • коричневий цукор – 1 ст. л.;
  • чорний перець – 14 ч. л.;
  • гострий перець на кінчику ножа;
  • часник сушений – 1 ч. л.;
  • сіль.

Приготування:

  • М’ясо змащуємо спеціями, загортаємо у фольгу і залишаємо на 5 годин маринуватися.

  • Потім поміщаємо його в глибоке деко і наливаємо в нього води до половини висоти шматка.
  • Запікаємо в духовці півгодини з одного боку, потім перевертаємо і залишаємо ще на 30 хвилин. Температура при цьому повинна бути 180 градусів.
  • Потім розгортаємо фольгу, збільшуємо температуру і чекаємо, поки м’ясо підрум’яниться.

  • На гарнір можна подати свіжі овочі або запекти картоплю.

Фарширована свиняча рулька

Таке блюдо буде чудово виглядати на святковому столі в гарячому вигляді. Якщо рульку охолодити, то можна зробити з неї прекрасну м’ясну нарізку.

Інгредієнти:

  • свиняча рулька – 1 шт.;
  • філе свинини – 200 г;
  • часник – 3 зубчики;
  • аджика – 1 ст. л.;
  • желатин – 20 г;
  • бульйон – 50 мл;
  • сіль, спеції.

Приготування:

  1. Рульку добре помиємо і видалимо з неї кістка.
  2. Філе нарізаємо маленькими шматочками, додаємо спеції, часник, желатин, наливаємо бульйон і перемішуємо руками, до тих пір, поки м’ясо не стане тягучим.
  3. Розкладаємо рульку, змащуємо аджикою і викладаємо м’ясну масу, звертаємо в рулет і обв’язуємо міцною ниткою.
  4. Потім загортаємо рульку в фольгу, можна навіть в два шари, потім кладемо її в 3 целофанових пакетів. Поміщаємо її в мультиварку на 3 години. Якщо немає мультиварки, то можна просто зварити в каструлі на повільному вогні.
  5. При подачі нарізаємо на порційні шматочки.

Десерти та випічка

Солодощі є завершальним штрихом будь-якого свята, від їх смаку і зовнішнього вигляду багато залежить. Якщо задумалися над тим, що приготувати на Старий Новий рік 2019, то підбірка оригінальних солодощів та ароматної випічки допоможе вирішити це питання.

Сирний десерт з кавуном

Дієтичний і легкий десерт особливо сподобається дамам, що стежать за своєю фігурою, тому що містить мало калорій.

Інгредієнти:

  • сир – 200 г;
  • кавун – 200 г;
  • мед – 2 ст. л.;
  • джем – 3 ч. л.;
  • лимонний сік – ½ ч. л.;
  • сметана – 2 ст. л.;
  • листочки м’яти для прикраси.

Приготування:

  • З’єднаємо сир з медом і сметаною, зіб’ємо його блендером до однорідної консистенції.

  • М’якоть кавуна поріжемо на шматочки.

  • У креманку викладемо сирну масу, зверху шматочки фрукта, поллємо їх джемом. Щоб прибрати зайву вологу з кавуна, треба попередньо викласти кавунові часточки на паперову серветку.

  • Повторюємо верстви до наповнення ємності, прикрашаємо листочками м’яти.
  • Якщо кавун буде важко дістати взимку, то можна замінити його будь-яким іншим фруктом.

Ягідний десерт з бананами

Такий мус треба приготувати буквально перед подачею, так як його приготування не займе багато часу.

Інгредієнти:

  • банани – 3 шт.;
  • шовковиця – 150 г;
  • малина – 150 г;
  • вершки – 200 мл;
  • цукор – 2 ст. л.

Інгредієнти:

  • У чашу блендера кладемо шовковицю, шматочки одного банана, 1 ч. л. цукру і збиваємо.

  • Залишилися банани, малину і цукор збити з вершками.

  • І окремо збиваємо вершки з цукром.
  • В прозорий стакан спочатку наливаємо пюре з шовковиці, потім бананове і малинове. Вийшов триколірний десерт.

  • Поверхню прикрашаємо збитими вершками.

Гарбузові панкейкі

Просте і смачне, російське блюдо на американський лад, особливо припаде до смаку дітям.

Інгредієнти:

  • гарбуз – 200 г;
  • молоко – 200 мл;
  • яйця – 3 шт.;
  • борошно – 200 г;
  • розпушувач – 1,5 ч. л.;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • кориця – 0,5 ч. л.;
  • рослинна олія – 2 ст. л.;
  • сіль на кінчику ножа.

Приготування:

  1. Відокремлюємо білки від жовтків, білки пора прибираємо в холодильник.
  2. Жовтки збиваємо з половиною молока до появи пухирців.
  3. Додамо борошно, корицю, розпушувач і замішуємо рідке тісто.
  4. Гарбуз перемелемо в кухонному комбайні до пюреоподібного стану.
  5. Додамо в тісто, що залишився молоко, гарбузове пюре і соняшникову олію.
  6. Дістанемо білки з холодильника і збиваємо з цукром до твердих піків.
  7. Акуратно додаємо білки в тісто і перемішуємо.
  8. Смажимо панкейкі на сковороді з обох сторін.
  9. Подаємо млинці, виклавши стопкою, і поливаємо рідким медом.

Мармуровий кекс з малиною

Смачна випічка, готується швидко і також швидко з’їдається.

Інгредієнти:

  • цукор – 200 г;
  • сироватка – 200 мл;
  • яйце – 1 шт.;
  • малина – 200 г;
  • сода – 1 ч. л.;
  • соняшникова олія – 50 мл;
  • борошно – 300 г;
  • какао-порошок – 2 ст. л.;
  • кориця – 1 ч. л.;
  • імбир – ¼ ч. л.

Приготування:

  1. Яйця зіб’ємо з цукром, потім додамо сироватку, рослинну олію і перемішуємо.
  2. Покладемо борошно, какао і замісимо рідке тісто. Третю частину віділлємо в іншу ємність. У масу, що залишилася, покладемо какао, корицю, імбир і змішаємо.
  3. На дно силіконової форми наливаємо трохи білого тіста і викладаємо малину, потім ллємо темне тісто і знову кладемо ягоду. Повторюємо шари, поки не закінчиться суміш.
  4. Випікаємо в духовій шафі близько години при температурі 180 градусів. Остиглий кекс, посипаємо цукровою пудрою.
  5. Замість, малини можна використовувати будь-яку доступну ягоду або родзинки.

Ось такий невеликий асортимент апетитних страв допоможе накрити розкішний святковий стіл на Старий Новий рік.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь