Рататуй по-французьки можна приготувати у вигляді змішаного овочевого рагу, яке тушкується в духовці або на плиті на повільному вогні, а можна і викласти його кружечками і запекти – тут вже як вам більше подобається. В цілому, рататуй не вимагає якихось особливих кулінарних премудростей, найголовніше – це додати туди букет з прованських пряних трав, щоб ваше блюдо нічим не відрізнялося від оригінального.
- Перець солодкий 3 шт.
- Баклажан 2 шт.
- Морква 1 шт.
- Помідор 3 шт.
- Консервовані томати 2 шт.
- Кабачок 2 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Часник за смаком
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Прованські трави за смаком
- Масло вершкове 50 гр.
- Рослинна олія (для заливки) 3 ст. л.
- Кабачки, баклажани, свіжі томати вимийте і наріжте кружальцями однакової товщини (3-5 мм).
- Солодкий перець очистіть від плодоніжки і насіння, а цибулю – від лушпиння, наріжте їх кубиками.
- Моркву натріть на тертці.
- Тушкуйте цибулю, перець і моркву на сковороді, розігрівши вершкове масло. Хвилин через 5 додайте туди ж нарізані консервовані томати, з яких попередньо зніміть шкірку. Тушкуйте до м’якості.
- Коли цей соус з овочів трохи охолоне, його можна перетерти в кашку, скориставшись блендером або товкачем для картоплі.
- У форму для запікання викладіть соус, а зверху – все овочеві кружечки по спіралі, рухаючись від центру до країв форми.
- Змішайте з рослинною олією сіль, мелений перець і сушені прованські трави, зробивши заливку. До речі, трави можуть бути і свіжими, тоді їх потрібно дрібно нарубати.
- Змастіть маслом з травами рататуй зверху, використовуючи кулінарний пензлик. Також за бажанням можна подрібнити часник і присипати ним рататуй.
- Запікають рататуй під фольгою в розігрітій духовці (180-190 градусів). Далі можна зняти фольгу і п’ять хвилин запікати овочі без фольги, щоб вони трішки схопилися скоринкою.
Гарячий рататуй по-французьки подавайте до столу, присипавши свіжою рубаною петрушкою.
Порада: якщо у вас немає бажання викладати рататуй з однакових овочевих кілець, приготуйте його так, як готували цю страву в Провансі ще кілька століть тому. У глибоку сковороду або в каструлю помістіть всі овочі, нарізані кубиками, залийте їх соусом упереміш з прянощами, а після тушкуйте блюдо на повільному вогні до готовності або запечіть в духовці.