Дуже смачна ікра з яскраво вираженим грибним смаком – відмінна закуска на зиму. Її можна намазувати на хліб або подавати до основної страви в якості закуски. Готується така ікра дуже просто, а результат виходить просто приголомшливим.
Для цієї страви ідеально підійдуть опеньки, підосичники або підберезники. Оцет можна брати 9% або 70%. У першому випадку знадобиться 50 мілілітрів, у другому – 1 чайна ложка. Якщо ви не плануєте зберігати ікру довго, можна обійтися без додавання оцту. Із вказаної кількості продуктів вийде приблизно 1.7-1.8 літра грибний ікри.
Інгредієнти
Порції: –+
- Гриби відварені 1.5 кг.
- Цибуля ріпчаста 250 гр.
- Морква 250 гр.
- Рослинна олія 100 мл.
- Оцет столовий 9% 50 мл.
- Перець духмяний 5 шт.
- Перець чорний горошок 5 шт.
- Лавровий лист 3 шт.
- Часник 3 зубці
- Сіль за смаком
- Цукор-пісок за смаком
Кроки
- Чистіть сухі гриби, а потім промийте холодною водою. За допомогою губки для посуду видаліть весь бруд і наріжте грибочки невеликими шматочками.
- Викладіть гриби в каструлю і залийте холодною водою. Коли вона закипить, зніміть пінку і варіть чверть години.
- Злийте воду, промийте грибочки і знову залийте їх холодною водою. Коли вона закипить, варіть гриби до повної готовності.
- Злийте воду у готових грибів і знову промийте водою.
- Цибулю і моркву очистіть і наріжте шматками. Потім пропустіть овочі через м’ясорубку. А після цього виконайте те ж саме з грибами.
- У каструлі або сковороді з товстим дном і високими бортиками розігрійте рослинну олію.
- Коли вона стане гарячою, обсмажте цибулю, додайте потім моркву і перемішайте. Додайте лавровий лист і перчик. Гасіть ще близько 5-7 хвилинок до м’якості моркви.
- До готових овочів додайте гриби і, активно перемішуючи, уварюйте ікру 15 хвилин. В кінці додайте сіль і цукор, а також подрібнений пресований часник.
- Видаліть лавровий лист- він вже віддав аромат, а потім влийте оцет. Перемішайте і готуйте ще 1 хвилинку.
- Розкладіть ікру по заздалегідь підготовленим простерилізованим банкам. Укладати її потрібно плотненько, щоб не було зайвого повітря. Закатати банки кришками і відправте до повного охолодження догори дном, укривши ковдрою.