Мастава (або ж мастоба) — це узбецьке блюдо, яке ще називають рідким пловом. Готують його з рису і великої кількості інших інгредієнтів. Всі вони прості і добре знайомі. Але спосіб, яким готується цей своєрідний суп, може вас здивувати. Смачніше маставу робить засмажка. Її приготування і правда нагадує зажарку узбецького плову або іспанської паельї, і поняття першого і другого страви розмиваються.
Приємно і те, що існує кілька видів рідкого плову: класичний і дієтичний. М’ясо (баранина або яловичина) можна і не додавати, але м’ясний бульйон все-таки традиційний. При цьому іноді замість шматків баранини роблять фрикадельки з баранячого фаршу і обсмажують точно так же. Мастава швидко і надовго насичує, а також бореться з алкогольним отруєнням.
- Баранина 500 гр.
- Рис білий 200 гр.
- Цибуля ріпчаста 300 гр.
- Картопля 300 гр.
- Помідор 100 гр.
- Перець болгарський 200 гр.
- Томатна паста 30 гр.
- Олія соняшникова 100 мл.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Коріандр за смаком
- Зіра за смаком
- Базилік свіжий за смаком
- Кінза за смаком
- Курячий бульйон 150 мл.
- М’ясо наріжте великими шматками (можна взяти яловичину), зелень нарубати дуже дрібно, почистіть картоплю і цибулю, помийте овочі.
- Наріжте помідори, картоплю, моркву і перець кубиками, а цибулю — півкільцями. Рис замочіть в теплій воді на 20 хвилин.
- В першу чергу розігрійте соняшникову олію на сковороді на сильному вогні. Обсмажте в ній цибулю до золотистого кольору, киньте м’ясо і тримайте його на вогні до утворення апетитної скоринки. Чим більше засмажити м’ясо, тим більш насиченим смак супу. Його можна посолити і поперчити вже зараз.
- Додайте до м’яса перець і моркву, смажте 3 хвилини. Після цього — картоплю і всі спеції. Потримайте на вогні ще трохи. Розведіть томатну пасту в бульйоні (можна брати будь-який і навіть використовувати воду) і додайте рідину до м’яса і овочів. Дайте їй випаруватися.
- Додайте помідори і картоплю, смажте 10 хвилин. Потім залийте сковороду водою так, щоб вона покривала всі інгредієнти, і доведіть до кипіння на маленькому вогні. Коли закипить, дайте потомитися супу 15 хвилин, потім додайте рис і чекайте ще 15 хвилин. Мастава готова!
Багато хто знає узбецьку кухню по знаменитому плову, що став національним надбанням. Це не заважає маставі залишатися не менш шанованою стравою, аналоги якого зустрічаються по всій Середній Азії. Спробуйте її хоч раз, і навіть будь-який звичний суп здасться просто бульйоном! Поділіться нашим рецептом з цінителями прекрасного.