Пшоняна каша доступна кожному, і при цьому її поживні властивості значно перевершують поживні властивості великої безлічі інших продуктів! Однак для того, щоб пшоняна каша вийшла по-справжньому корисною і смачною, важливо навчитися правильно вибирати крупу – справа в тому, що в просі, з якого виготовляють пшонку, міститься досить значна кількість жирів, що неминуче тягне за собою поступове окислення зерен і набуття ними трохи гіркуватого присмаку. Так що при виборі крупи обов’язково потрібно звертати увагу на її вигляд, колір і термін зберігання.
Основними різновидами пшонки є дранець і незбиране або подрібнене шліфоване зерно. Для дранця характерна яскраво виражена гіркота, тому для приготування каш його краще не використовувати, зате шліфована крупа може похвалитися досить високою в’язкістю і здатністю добре розварюватися, відповідно, для приготування каш слід брати саме її. Чим яскравіше буде жовтий колір зерняток, тим більш насиченим вийде смак готової каші. Занадто світле пшоно робить кашу надмірно в’язкою, а якщо хочеться, щоб вона вийшла розсипчастою, слід вибирати зерна темних відтінків. Важливу роль відіграє і термін зберігання крупи – занадто тривале зберігання робить зерна гіркими. Правда, це цілком можна виправити – щоб позбавити крупу від гіркоти, можна обдати її окропом або прожарити на сковороді.
Як приготувати пшоняну кашу
Технологія приготування каші з пшона має свої, властиві тільки їй особливості. Так, для того, щоб зерна краще розварилися, на самому початку варіння потрібно додавати воду, і лише потім вливати молоко. А найбільш підходящим посудом для варіння пшоняної каші буде посуд з глини або з алюмінію.
Перед тим, як відправити пшоно в каструлю, його необхідно ретельно перебрати, вибираючи з нього сміття і неякісні зернятка. Потім його перекладають в сито і промивають проточною холодною водою до тих пір, поки воно не знайде прозорість. Далі пшоно заливають гарячою водою і чекають його закипання (на склянку крупи беруть півтори склянки води), після чого знімають з нього піну і варять на повільному вогнику. А хвилин через п’ятнадцять-двадцять після закипання в крупу додають і півтори склянки молока, а також (при бажанні) сіль і цукор за смаком. При цьому для того, щоб каша не пригорала, протягом усього процесу варіння її необхідно регулярно помішувати. Як тільки крупа повністю розвариться – можна подавати кашу до столу!
Пшоняна каша може подаватися як в якості самостійного блюда, так і у вигляді гарніру до різних овочів або м’яса. А щоб зробити її ще більш смачною, її щедро присмачують вершковим маслом або додають в неї пасеровані овочі.
35 хв4
Мігліо алла маринара (Miglio alla marinara) – традиційне італійське поєднання гарніру з пшонки з додаванням оливок та каперсів. Просте блюдо із пшонки, при цьому цікавий, незвичайний смак.
55 хв2
Пшонка на молоці – чудова, смачна і дуже корисна каша. А якщо додати в неї вимочені в чаї родзинки і корицю, то виходить вельми незвичайне, але від того...
1 год 15 хв6
Пшоняна каша прекрасно поєднується зі свининою, а при її приготуванні в духовці, блюдо виходить ніжним, смачним і насиченим, адже м’ясо віддає всі соки каші.
1 год 20 хв2
Смачний і дієтичний варіант гарніру для тих, хто стежить за своїм здоров’ям і фігурою. Каша виходить дуже ніжною, наваристою і вельми корисною. На ваш розсуд в кашу можна...
55 хв4
Пшоняна каша на воді – відмінний варіант для дієти або посту, який також підійде і вегетаріанцям. У таку кашу також можна додавати різні сухофрукти або варення, а в...
2 год 0 хв2
Ніжна і смачна пшоняна каша в мультиварці обов’язково сподобається як дорослим, так і дітям, і чимось до смаку навіть нагадує десерт. Готується вона досить просто і виходить неймовірно...
35 хв2
Пшоняна каша – прекрасний гарнір до птиці або овочів, який виходить дуже корисним і ситним. Пшонка виходить розсипчастою, ніжною і повітряною, так що з її допомогою харчуватися можна.
50 хв2
Пшоняна каша є однією з найкорисніших, за рахунок високого вмісту різних мікроелементів, наприклад, заліза. Тому така каша ідеально підійде тим, хто дотримується принципів здорового харчування.
1 год 20 хв2
Пшоняна каша не у всіх асоціюється зі смачною їжею. Ми перевернемо ваше уявлення про цей продукт. Пропонуємо Вам за цим простим рецептом приготувати чудову кашу з гарбузом і...
1 год 50 хв4
Пшоняна каша з гарбузом і родзинками – не просто смачна страва, але і дуже корисне поєднання продуктів. Причому готувати її можна без цукру, так як в гарбузі і...
1 год 15 хв4
Пшоно, як і багато інших видів круп, містить велику кількість клітковини. Клітковина допомагає роботі кишечника, тому такі страви необхідно включати в свій раціон харчування.
1 год 25 хв8
Пшоняна каша – проста, але дуже корисна їжа. Готувати її можна різними способами, додаючи всілякі овочі і фрукти. Ми будемо варити пшоняну кашу з замороженого гарбуза.
1 год 30 хв4
Коли готуєш пшоняну кашу в духовці, то вона завжди нагадує далекий смак дитинства, коли бабуся на сніданок подавала пшоняну кашу з гарбузом прямо з печі. Тому якщо вам...
1 год 25 хв4
Готувати в мультиварці Редмонд – одне задоволення. У цьому рецепті розберемо приготування смачної і корисної каші з пшона і гарбуза. На молоці цю кашу зазвичай варять солодкою, вона.
50 хв4
У будь-який час року яскрава пшоняна каша з гарбузом підніме настрій і додасть сил. В мультиварці варити кашу ще простіше, розумна техніка всю основну роботу зробить за вас.
55 хв6
Одна з найбільш корисних і смачних варіацій приготування пшоняної каші – це зварити її на молоці з гарбузом. Їсти таку кашу з ранку одне задоволення, вона навариста і...
30 хв2
За цим рецептом ви легко зможете приготувати чудову, корисну пшоняну кашу з гарбузом на сніданок. Незважаючи на свою простоту ця каша здатна наповнити вас силами для продуктивного початку...
60 хв4
Готуємо ситну смачну, а головне – корисну кашу, яка сподобається і дорослим, і дітям з двох видів крупи, молока і гарбуза. Таке блюдо відмінно підходить для щільного сніданку,...