Пшоняна каша доступна кожному, і при цьому її поживні властивості значно перевершують поживні властивості великої безлічі інших продуктів! Однак для того, щоб пшоняна каша вийшла по-справжньому корисною і смачною, важливо навчитися правильно вибирати крупу – справа в тому, що в просі, з якого виготовляють пшонку, міститься досить значна кількість жирів, що неминуче тягне за собою поступове окислення зерен і набуття ними трохи гіркуватого присмаку. Так що при виборі крупи обов’язково потрібно звертати увагу на її вигляд, колір і термін зберігання.

Основними різновидами пшонки є дранець і незбиране або подрібнене шліфоване зерно. Для дранця характерна яскраво виражена гіркота, тому для приготування каш його краще не використовувати, зате шліфована крупа може похвалитися досить високою в’язкістю і здатністю добре розварюватися, відповідно, для приготування каш слід брати саме її. Чим яскравіше буде жовтий колір зерняток, тим більш насиченим вийде смак готової каші. Занадто світле пшоно робить кашу надмірно в’язкою, а якщо хочеться, щоб вона вийшла розсипчастою, слід вибирати зерна темних відтінків. Важливу роль відіграє і термін зберігання крупи – занадто тривале зберігання робить зерна гіркими. Правда, це цілком можна виправити – щоб позбавити крупу від гіркоти, можна обдати її окропом або прожарити на сковороді.

Як приготувати пшоняну кашу

Технологія приготування каші з пшона має свої, властиві тільки їй особливості. Так, для того, щоб зерна краще розварилися, на самому початку варіння потрібно додавати воду, і лише потім вливати молоко. А найбільш підходящим посудом для варіння пшоняної каші буде посуд з глини або з алюмінію.

Перед тим, як відправити пшоно в каструлю, його необхідно ретельно перебрати, вибираючи з нього сміття і неякісні зернятка. Потім його перекладають в сито і промивають проточною холодною водою до тих пір, поки воно не знайде прозорість. Далі пшоно заливають гарячою водою і чекають його закипання (на склянку крупи беруть півтори склянки води), після чого знімають з нього піну і варять на повільному вогнику. А хвилин через п’ятнадцять-двадцять після закипання в крупу додають і півтори склянки молока, а також (при бажанні) сіль і цукор за смаком. При цьому для того, щоб каша не пригорала, протягом усього процесу варіння її необхідно регулярно помішувати. Як тільки крупа повністю розвариться – можна подавати кашу до столу!

Пшоняна каша може подаватися як в якості самостійного блюда, так і у вигляді гарніру до різних овочів або м’яса. А щоб зробити її ще більш смачною, її щедро присмачують вершковим маслом або додають в неї пасеровані овочі.

1 год 20 хв2064
Пшоняна каша не у всіх асоціюється зі смачною їжею. Ми перевернемо ваше уявлення про цей продукт. Пропонуємо Вам за цим простим рецептом приготувати чудову кашу з гарбузом і...
Як зварити смачну пшоняну кашу з гарбузом і родзинками
1 год 50 хв4081
Пшоняна каша з гарбузом і родзинками – не просто смачна страва, але і дуже корисне поєднання продуктів. Причому готувати її можна без цукру, так як в гарбузі і...
рецепт каші з пшона з гарбузом і яблуками
1 год 15 хв4097
Пшоно, як і багато інших видів круп, містить велику кількість клітковини. Клітковина допомагає роботі кишечника, тому такі страви необхідно включати в свій раціон харчування.
каша з пшона і замороженого гарбуза
1 год 25 хв8055
Пшоняна каша – проста, але дуже корисна їжа. Готувати її можна різними способами, додаючи всілякі овочі і фрукти. Ми будемо варити пшоняну кашу з замороженого гарбуза.
Пшоняна каша на молоці з гарбузом в горщику в духовці
1 год 30 хв4053
Коли готуєш пшоняну кашу в духовці, то вона завжди нагадує далекий смак дитинства, коли бабуся на сніданок подавала пшоняну кашу з гарбузом прямо з печі. Тому якщо вам...
1 год 25 хв4062
Готувати в мультиварці Редмонд – одне задоволення. У цьому рецепті розберемо приготування смачної і корисної каші з пшона і гарбуза. На молоці цю кашу зазвичай варять солодкою, вона.
50 хв4054
У будь-який час року яскрава пшоняна каша з гарбузом підніме настрій і додасть сил. В мультиварці варити кашу ще простіше, розумна техніка всю основну роботу зробить за вас.
Пшоняна каша на молоці з гарбузом в каструлі на плиті
55 хв6057
Одна з найбільш корисних і смачних варіацій приготування пшоняної каші – це зварити її на молоці з гарбузом. Їсти таку кашу з ранку одне задоволення, вона навариста і...
Пшоняна каша з гарбузом на воді в каструлі
30 хв2086
За цим рецептом ви легко зможете приготувати чудову, корисну пшоняну кашу з гарбузом на сніданок. Незважаючи на свою простоту ця каша здатна наповнити вас силами для продуктивного початку...
Як зварити рисово-пшоняну кашу з гарбузом на молоці
60 хв41216
Готуємо ситну смачну, а головне – корисну кашу, яка сподобається і дорослим, і дітям з двох видів крупи, молока і гарбуза. Таке блюдо відмінно підходить для щільного сніданку,...