Фейжоада (Feijoada) – традиційна бразильська страва, що корінням йде в колоніальні часи. Згідно з однією з версій, винахід фейжоади – справа рук бразильських рабів, які експериментували із залишками їжі зі столів своїх господарів. На підтримку цієї версії також говориться, що саме слово “фейжао” – це нібито сленгове прізвисько темношкірих рабів.
Фейжоада є флагманом бразильської кухні протягом останніх двохсот років. По суті, це комплексна страва бразильської кухні, яка складається з п’яти окремих самостійних частин. В основі фейжоади – свинина з бобами та часниковим жасминовим рисом, а навколо – цілий спектр яскравих, як карнавал, смаків: гарнір з капусти, томатний вінегрет та фарофа. Фарофа – це солодка частина гарніру, настільки цікава, що її можна їсти як самостійну страву. Хорошу фейжоаду неможливо уявити без фарофи, оскільки саме вона ставить крапку в цьому смаковому всесвіті.
Нижче ми наводимо традиційний бразильський рецепт фейжоади. Рецепт здається довгим і складним, але почніть готувати, і ви зрозумієте, що фейжоада того варта!
- Бекон 100 гр.
- Мисливські ковбаски 200 гр.
- Свинячий ошийок копчений або лопатка 300 гр.
- Свинина (взагалі можна використовувати будь-які різновиди м’ясопродуктів: копчені, в’ялені, сирі) 500 гр.
- Квасоля чорна 250 гр.
- Жасминовий рис 250 гр.
- Часник 10 зубчиків
- Олія оливкова
- Капуста білокачанна 500 гр.
- Помідор великий 1 шт.
- Цибуля ріпчаста ½ шт.
- Червоний винний оцет 40 мл.
- Манна крупа (в оригіналі, звичайно ж, це борошно маніоки, але у нас через брак цієї – такий варіант) 100 гр.
- Родзинки 80 гр.
- Апельсин великий 1 шт.
- Лайм 1 шт.
- Петрушка 1 пучок
- Лавровий лист кілька листків
- Кайенський перець 1 щіпка
- Перець чорний мелений за смаком
- Кумин за смаком
- Велика морська сіль за смаком
- Спочатку потрібно приготувати основу: дрібно нарізати 50 г бекону, обсмажити пару хвилин у прогрітому сотейнику, щоб витопився жир. Потім на цьому жирі обсмажити ще кілька хвилин порізані крупними шматками м’ясопродукти до рум’яної скоринки. Додати туди ж попередньо замочену (протягом 4 годин у холодній воді) та промиту чорну квасолю, пару лаврових листочків, 4 подрібнені зубчики часнику та залити водою так, щоб вона закрила весь вміст сотейника. Довести до кипіння і варити на повільному вогні під закритою кришкою приблизно годину, до м’якості бобів. За цю годину ви встигнете приготувати всі інші складові.
- Спочатку – гарнір із капусти. У глибокій сковороді розігріти оливкову олію, кинути туди три подрібнені зубчики часнику. Коли часник трохи забронзовіє, покласти нашатковану капусту, посолити, поперчити, можна додати 1 ч. ложку цукру для яскравості смаку і трохи куміну. Тушкувати хвилин 5-10 до м’якості. Вимкнути та залишити у сковороді, щоб зберегти гарнір теплим до подачі.
- Тепер другий гарнір – часниковий жасминовий рис. У сотейнику розігріти 50 мл оливкової олії, покласти туди три порізані зубчики часнику і смажити хвилини дві. Часник має карамелізуватися, але не підгоріти, інакше рис гірчить. Такий спосіб приготування чудово ароматизує олію, при цьому зберігає максимум смаку. Тепер потрібно покласти сухий рис і обсмажити його 30 секунд, дозволивши олії вбратися. Після цього посолити, поперчити, покласти пару лаврових листків і залити водою так, щоб її рівень приблизно на палець був вищим за рис. Довести до кипіння і варити на повільному вогні хвилин п’ять-десять, доки рис не вбере воду. Потім вимкнути і залишити в каструлі, щоб зберегти теплим.
- Далі потрібно приготувати саму, мабуть, незвичайну частину фейжоади – фароф. Для початку в сотейнику обсмажити 50 г подрібненого бекону протягом декількох хвилин, поки не витопиться жир. Покласти туди манку (адже маніока навряд чи у вас завалялася?) і обсмажити її ще пару хвилин. Додати дрібно нарізану петрушку (половину пучка), родзинки та 30 мл оливкової олії. Для повного смакового оргазму можна додати краплю рома. Пару-трійку хвилин потримати на вогні та вимкнути. У фароф можна додати апельсин, очистивши від шкірки, нарізавши шматочками і перемішавши з рештою сумішшю. Або прикрасити кружальцями апельсина готову страву.
- Остання складова – томатний вінегрет. Він так чудово прикрашає всю цю смакову палітру. І стане чудовим доповненням до будь-якої жирної страви. Помідори бланшувати, очистити від шкірки та подрібнити м’якоть. Туди ж подрібнити петрушку, що залишилася, нарізати тонкими півкільцями цибулю. Посолити, поперчити та заправити вінегрет сумішшю соку лайма, бальзамічного оцту та оливкової олії.
- Тепер, коли всі складові готові, треба повернутись до м’ясної основи. Покласти туди тріску кайєнського перцю, чорний мелений перець та сіль. Варити ще хвилин з десять і зняти з вогню.
Фейжоада готова! Розкладають усі складові бразильці яскравою веселкою на великій тарілці, плоскій або глибокій.