Люля-кебаб у домашніх умовах – це рецепт прекрасної м’ясної страви, з якою впорається навіть людина з невеликим досвідом у кулінарії. Страва люля-кебаб є приготовані на грилі довгасті ковбаски з рубаного м’яса насаджені на шампур. Поширена люля-кебаб від Балканського півострова до Середньої Азії.
У класичному рецепті використовується баранина та курдючний жир. Але в різних адаптованих рецептах використовують свинину, яловичину, куряче м’ясо і навіть суміші різних фаршів (наприклад, курячий та яловичий фарш). Для приготування страви у різних місцевостях використовують різні спеції та трави. Також може бути різною нарізка м’яса (дрібні шматочки, м’ясна стружка, фарш).
Якщо люля-кебаб готуватися з м’ясного фаршу, його необхідно добре відбити, щоб він тримався на шампурі і не розсипався
Приготуємо люля-кебаб удома з простим рецептом маринованої цибулі.
- Яловичина 700 гр.
- Свинина (жирна) 300 гр.
- Цибуля ріпчаста 150 гр.
- Кінза 5 гілочок
- Паприка мелена 1 ч. л.
- Приправа Хмелі-Сунелі ½ ч. л.
- Перець чорний мелений за смаком
- Сіль ч. л.
- Рослинна олія (для смаження) 2 ст. л.
- Для маринованої цибулі:
- Цибуля ріпчаста 200 гр.
- Кріп 5 гілочок
- Оцет столовий 9% 1 ст. л.
- Перець чорний мелений за смаком
- Цукор-пісок за смаком
- Сіль за смаком
- Рецепт люля-кебабу в домашніх умовах дуже простий! М’ясо (яловичину та свинину) зачистити від плівок та жил. Вимити та обсушити паперовим рушником.
- Нарізати невеликими шматками м’ясо і пропустити через м’ясорубку.
- Кінзу вимити, обсушити та дрібно нарубати.
- Цибулю ріпчасту очистити від лушпиння і нарізати дуже дрібним кубиком.
- У зручній мисці змішати фарш та інші інгредієнти (цибулю, кінзу, хмелі-сунелі, паприку), посолити і поперчити до смаку.
- Підготовлений фарш слід відбити. Роблять це так: готовий фарш скочують у кулю і з зусиллям кидають на робочу поверхню столу. Процедуру повторюють, щоб фарш став тягучим та пластичним. Потім фарш скочуємо в кулю, укладаємо в миску, закриваємо харчовою плівкою і ставимо в холодильник на 1:00.
- У теплій воді замочуємо дерев’яні шпажки-шампура на 1 годину. Для того щоб вони не згоріли під час приготування люля-кебабу.
- Для маринування цибулі очищаємо її і нарізаємо тонкими кільцями. Складаємо цибулю в каструлю і заливаємо окропом. Через дві хвилини промиваємо холодною водою (так цибуля залишиться хрусткою і не дуже гострою).
- Перекладаємо цибулю у відповідний посуд, додаємо туди дрібно подрібнений кріп, перець мелений, цукор та сіль за смаком. Потім вливаємо оцет. Цибуля маринуватиметься 15-20 хвилин. За цей час її потрібно кілька разів акуратно (щоб не поламати) перемішати.
- Через одну годину дістаємо фарш з холодильника, а шпажки з води. Змочуємо руки водою. Розділяємо фарш на шість рівних частин. Шпажку пропускаємо через фарш і мокрою рукою формуємо ковбаску навколо шпажки, при цьому сильно стискаючи фарш.
- Сформовані люля-кебаб укладаємо на блюдо.
- Люля-кебаб обсмажуємо на сильно розігрітій олії з усіх боків до рум’яної скоринки.
- Потім в сковороду вливаємо окропу, накриваємо кришкою і зменшуємо нагрівання до мінімуму. Люля-кебаб має потомитися 10-15 хвилин.
Готові люля-кебаби укладають на спільну страву або на окремі тарілки та посипають маринованою цибулею. Можна прикрасити гілочкою кінзи.
Подають люля-кебаб з маринованими та свіжими овочами, різними соусами та лавашем.
Смачного!