Що приготувати з яловичини швидко і смачно

Яловичина – смачний і корисний продукт. Але не всім вдається приготувати м’ясо так, щоб воно було ніжним і м’яким. Тому ділимося кращими рецептами з фото і розповідаємо, як можна швидко і смачно побалувати своїх рідних оригінальними стравами з яловичини.

Печеня з яловичини з овочами

Печеня з яловичини – простий рецепт з фото страви, які можна приготувати швидко, смачно і це буде ситно. Але щоб м’ясо вийшло ніжним, не варто купувати яловичину з щільним і жовтим жиром. Це говорить про те, що м’ясо старе, і готувати його доведеться дуже довго.

Інгредієнти:

  • 900 г яловичини;
  • 170 г цибулі;
  • 15 г часнику;
  • 250 мл яловичого бульйону;
  • 1 ст. л. томатної пасти;
  • 150 мл перетертих томатів;
  • 350 г моркви;
  • 250 г грибів;
  • 120 г селери;
  • 450 р картоплі;
  • 250 мл сухого вина (червоного);
  • 2 ст. л. борошна;
  • 1 ч. л. солі;
  • 1 ч. л. чорного перцю;
  • 3 ст. л. оливкової олії;
  • 1 ч. л. сушеного розмарину;
  • ¼ Ч. л. перцю чилі;
  • 5 г свіжого чебрецю.

Приготування:

  • Яловичину нарізаємо середніми за розмірами шматочками.

  • Підсипаємо до м’яса сіль, чорний перець і борошно, все перемішуємо.

  • У каструлю з товстим дном вливаємо олію, розігріваємо і відправляємо м’ясо, смажимо шматочки по 2 хвилини з кожного боку.

  • Після м’ясо перекладаємо на тарілку, а висипаємо в каструлю нарізану півкільцями цибулю і рубаний часник, обсмажуємо протягом хвилини.

  • Вливаємо бульйон і через хвилину повертаємо яловичину разом з перетертими томатами і томатною пастою.

  • Тепер до м’яса додаємо нарізану кружечками моркву, а також селера, гриби і картоплю, які ріжемо невеликими шматочками.
  • Вливаємо червоне вино, додаємо перець чилі і розмарин, перемішуємо.

  • Зверху кладемо гілочки свіжого чебрецю, накриваємо кришкою і тушкуємо страву 2 години.
  • Для приготування краще купувати цілий шматок яловичини, а не гуляш, так як це обрізки з різних частин туші.

Бефстроганов з яловичини

Що може бути смачніше, ніж бефстроганов з яловичини? Таке блюдо полюбили гурмани з усього світу. І якщо ви ще не знаєте, як швидко і смачно приготувати таку страву, то пропонуємо простий рецепт з фото та описом.

Інгредієнти:

  • 800 р яловичини;
  • 2 цибулини;
  • 4 ст. л. сметани;
  • 1,5 ст. л. борошна;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • 2 ст. л. вершкового масла;
  • 2 ст. л. томатної пасти;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 0,5 ч. л. чорного перцю;
  • 1 лавровий лист;
  • 2 ст. л. аджики.

Приготування:

  • Яловичину нарізаємо пластинами, а потім кожен шматочок – соломкою товщиною в 1 см.

  • Відправляємо м’ясо на сковороду з розігрітим вершковим маслом і рослинною олією. Смажимо до випарювання всього м’ясного соку і освіти легкої рум’яної скоринки.
  • У сковороду з яловичиною висипаємо нашатковану тонкими пір’ям цибулю, перемішуємо і продовжуємо обсмажувати до рум’яності овоча.

  • В цей час на іншій сковороді до золотавості пасеруємо борошно.
  • Вливаємо до неї воду і швидко все розмішуємо віночком до однорідності.

  • Тепер до м’яса кладемо томатну пасту, сметану, лавровий лист. Яловичину з цибулею солимо, перчимо і все перемішуємо.

  • Потім вливаємо борошняну суміш, доливаємо води, знову все розмішуємо і готуємо під кришкою 40-50 хвилин. У кінці за бажанням додаємо в бефстроганов аджику.

  • Для бефстроганов найкраще підходить яловича вирізка, також можна взяти оковалок або ниркову частину. А ось яка частина точно не підходить, так це лопатка, шия, грудинка, кострець.

Яловичина по-китайськи

У китайській кухні часто готують страви з яловичини. Варіантів дуже багато і навіть не знаєш, що вибрати, щоб приготувати швидко і було смачно. Пропонуємо рецепт з фото незвичайного і пікантного на смак страви в китайському стилі.

Інгредієнти:

  • 500 г м’якоті яловичини;
  • 2 цибулини;
  • 2 моркви;
  • 1 солодкий перець;
  • 50 мл соєвого соусу;
  • 1 ч. л. меленого коріандру;
  • мелений червоний перець за смаком;
  • 2 зубчики часнику;
  • 10 г кунжуту;
  • 35 г картопляного крохмалю;
  • 1 ст. л. меду;
  • сіль і чорний перець за смаком;
  • рослинна олія.

Приготування:

  • Для початку замаринуєм яловичину. Для цього нарізаємо її соломкою, а потім кожен шматочок паніруємо в картопляному крохмалі.

  • Після соєвий соус змішуємо з медом, сумішшю заливаємо яловичину і добре все перемішуємо. Відправляємо м’ясо маринуватися в холодильник на півгодини.

  • В цей час шаткуємо півкільцями цибулю.
  • Соломкою ріжемо моркву.
  • Тонкою соломкою подрібнюємо солодкий перець.
  • Дрібно кришимо очищені зубчики часнику.
  • В вок або глибоку сковороду вливаємо олію, добре розігріваємо. Дістаємо м’ясо, віджимаємо від маринаду і обсмажуємо шматочки до золотистого кольору.

  • М’ясо викладаємо, а на його місце засипаємо часник, обсмажуємо протягом 2-х хвилин.
  • Потім до пряного овочу додаємо цибулю і продовжуємо смажити до м’якості.
  • До смаженої цибулі висипаємо моркву, також смажимо до м’якості овочів.

  • Тепер додаємо останній овоч – солодкий перець, обсмажуємо до м’якості.
  • До овочів повертаємо м’ясо, кладемо коріандр, чорний і червоний перець, трохи солі. Перемішуємо, обсмажуємо 2 хвилини.

  • У завершенні додаємо насіння кунжуту, перемішуємо і через 5 хвилин готову страву знімаємо з вогню.

  • При нарізці м’яса ніж повинен йти поперек волокон. Такі зрізи при обжарці швидко «закриваються», сік залишається всередині, і яловичина виходить соковитою.

Яловичина по-монгольськи

Якщо ви не знаєте, що таке яловичина по-монгольськи, спробуйте цей рецепт! Ця страва готується швидко, а виходить завжди смачно. І якщо ви не любите довгий час проводити на кухні, то такий рецепт з фото ідеально для вас підходить. До м’яса на гарнір можна приготувати овочі на пару або рис.

Інгредієнти:

  • 400 г яловичини;
  • 2 ст. л. крохмалю;
  • 4 зубчики часнику;
  • 0,5 ч. л. перцю чилі (пластівці);
  • 0,5 ч. л. меленого імбиру;
  • 100 мл води;
  • 100 мл соєвого соусу;
  • 70 г коричневого цукру;
  • 1 ч. л. рисового оцту;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • 1-2 ч. л. кунжуту;
  • чорний перець за смаком;
  • зелена цибуля за смаком.

Приготування:

  • Довгими, тонкими смужками нарізаємо яловичину.

  • У пакет насипаємо крохмаль, відправляємо в нього м’ясо і добре струшуємо, щоб всі шматочки вкрилися крохмалем.
  • Для соусу часник дрібно кришимо і разом з перцю чілі пластівцями пасеруємо на олії протягом 30 секунд.

  • Після підсипаємо мелений імбир, перемішуємо. Потім додаємо цукор, вливаємо соєвий соус, воду і рисовий оцет.
  • Доводимо до кипіння, а потім варимо соус на самому малому вогні протягом 8-10 хвилин.

  • На іншій сковороді з гарячим маслом обсмажуємо шматочки яловичини до рум’яної скоринки, 8-10 хвилин.

  • Після перекладаємо яловичину в соус, перемішуємо і тушкуємо 1-2 хвилини.
  • На завершення додаємо насіння кунжуту, а при подачі посипаємо блюдо подрібненою зеленою цибулею.

Для соусу вибираємо не дуже солоний соєвий соус, але якщо такого немає, то додаємо його на 20-30 мл менше.

Азу по-татарськи

Азу – страва татарської кухні, яке готують з яловичини. Особливість рецепти з фото в тому, що в ньому використовуються солоні огірки, які надають пікантний смак. При цьому азу може приготувати швидко і смачно кожна господиня.

Інгредієнти:

  • 500 г яловичої вирізки;
  • 8 бульб картоплі;
  • 3 солоних огірка;
  • 1 цибулина;
  • 1 помідор;
  • лавровий лист;
  • 1 ч. л. сушеного часнику;
  • сіль і суміш перців за смаком;
  • рослинна олія.

Приготування:

  • Тонкими смужками нарізаємо яловичину.
  • Також ріжемо смужками очищені бульби картоплі.
  • Півмісяцями шаткуємо цибулю.
  • Чвертькільцями подрібнюємо огірки.
  • Помідор нарізаємо великими кубиками.
  • У каструлі розігріваємо масло й обсмажуємо шматочки яловичини до рум’яності.

  • До м’яса додаємо цибулю з солоними огірками, злегка обсмажуємо.
  • М’ясо солимо, перчимо, вливаємо воду і тушкуємо під кришкою 30 хвилин.

  • На сковороді з гарячим маслом обсмажуємо картоплю до золотавого кольору.
  • Потім овоч перекладаємо до м’яса, слідом відправляємо томати, часник сушений, кладемо лавровий лист і томатну пасту.

  • Накриваємо кришкою і доводимо страву до повної готовності.

М’ясо для азу використовуємо тільки охолоджене, а ось солоні огірки повинні бути хрусткими і твердими, щоб в процесі гасіння вони не зварилися і не перетворилися в кашку.

Яловичина з картоплею і овочами в горщиках

Рецепт з фото страви з яловичини в горщиках підходить тим господиням, які люблять готувати швидко і смачно. А також стане в пригоді тим, хто не знає, що приготувати з м’яса і яке блюдо подати на святковий стіл.

Інгредієнти:

  • яловичина;
  • картопля;
  • гриби;
  • цибуля;
  • морква;
  • свіжі томати;
  • солодкий перець;
  • селера;
  • часник;
  • зелень;
  • перець чилі;
  • вершкове масло;
  • лавровий лист;
  • запашний перець;
  • сіль;
  • бульйон.

Приготування:

  1. Очищені бульби картоплі нарізаємо кубиками.
  2. Гриби ріжемо на чотири частини.
  3. Скибочками нарізаємо моркву.
  4. Цибулю шаткуємо кубиками.
  5. Великою соломкою подрібнюємо селера.
  6. У помідорів вирізаємо плодоніжку, а овочі ріжемо невеликими кубиками.
  7. Перець чилі і часник подрібнюємо довільними шматочками.
  8. Зелень дрібно шаткуємо.
  9. Яловичину ріжемо шматочками 2 на 2 див.
  10. На дно кожного горщика кладемо по невеликому шматочку вершкового масла.
  11. Зверху розкладаємо шматочки м’яса.
  12. Яловичину солимо, додаємо по 1 лавровому листочку і висипаємо цибулю.
  13. Поверх цибулі викладаємо картоплю, у зверху суміш часнику і гострого перцю.
  14. Потім скибочки моркви, свіжі гриби, селеру і солодкий перець, нарізаний невеликими кубиками.
  15. Тепер у кожен горщик підсипаємо по 2-3 горошини запашного перцю.
  16. На завершення розкладаємо помідори і заливаємо вміст горщиків будь бульйоном.
  17. Зверху помідори злегка присолюєм і посипаємо свіжою зеленню, частину залишаємо для прикраси.
  18. Накриваємо горщики кришками і ставимо в холодну духовку, підвищуємо температуру до 150 °С і запікаємо протягом 2-х годин.
  19. Точну кількість інгредієнтів не вказано. Все залежить від смакових уподобань, кількості порцій і обсягу горщиків.

Чашушулі

Чашушулі – це гостре блюдо грузинської кухні з яловичини. М’ясо тушкується разом з овочами і ароматними травами в томатному соусі. Виходить дуже смачно.

Інгредієнти:

  • 700 г яловичини;
  • 2 цибулини;
  • 1 болгарський перець;
  • 3 помідори;
  • 4 зубчики часнику;
  • 0,5 ч. л. хмелі-сунелі;
  • 0,5 ч. л. аджарської аджики;
  • петрушка, кріп за смаком;
  • лавровий лист;
  • сіль за смаком;
  • рослинна олія.

Приготування:

  1. Тонкими пір’ям шаткуємо цибулю.
  2. Соломкою ріжемо очищений від насіння солодкий перець.
  3. Томати ошпарюємо окропом, зчищають з них шкірку і натираємо на крупній тертці.
  4. Дрібними шматочками кришимо зубчики часнику.
  5. Дрібно шаткуємо зелень кропу і петрушки.
  6. Ріжемо смужками яловичину.
  7. На сковороду з гарячим маслом відправляємо цибулю пасеруємо до легкої золотавості.
  8. Після ріпчастий овоч перекладаємо на тарілку, а в тій же сковороді протягом 2-3 хвилин обсмажуємо солодкий перець.
  9. Потім до перцю висипаємо часник, смажимо ще 1-2 хвилини.
  10. Обсмажений перець перекладаємо в тарілку до цибулі, а на його місце закладаємо м’ясо і обсмажуємо шматочки протягом 20 хвилин.
  11. До м’яса повертаємо обсмажені овочі разом з перетертими томатами, хмелі-сунелі, аджикою, сіллю і зеленню. Все перемішуємо і тушкуємо під кришкою 30 хвилин.
  12. За 5 хвилин до готовності кладемо лавровий лист. Перед подачею даємо страві настоятися 15 хвилин.
  13. Якщо немає такої приправи, як аджарська аджика, то її можна замінити гострим перцем.

Такі рецепти з фото кожна господиня може взяти на замітку, щоб швидко і смачно приготувати блюдо з яловичини. Але варто запам’ятати, що м’ясо з морозилки підходить для гасіння, при цьому томити таку яловичину потрібно довго, тоді вона буде м’якою і соковитою. А ось для стейків вибираємо свіже м’ясо і смажимо з мінімальною кількістю масла протягом 15 хвилин.

Інгредієнти
Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь