Це не просто м’ясна страва, а смак дитинства. Тому пропонуємо приготувати м’ясні кульки, як в садку – по ГОСТу радянської кулінарії.
Інгредієнти
Порції: –+
- Фарш із яловичини 500 гр.
- Рис білий 100 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Куряче яйце 1 шт.
- Масло вершкове 20 гр.
- Для підливи:
- М’ясного бульйону 700 мл.
- Борошно пшеничне 1 ст. л.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Морква 1 шт.
- Томатна паста 2 ст. л.
- Сметана 20% 4 ст. л.
- Цукор-пісок 1 ч. л.
- Часник 2-3 зуб.
- Лавровий лист 1 шт.
- Перець чорний горошок 8 горошин
- Сіль
- Перець чорний мелений
- Кріп
- Петрушка
На порцію
Калорії: 240 ккал
Кроки
- Насамперед для засмажки дрібно шаткуємо цибулю і обсмажуємо її в суміші вершкового масла і рослинної олії до легкої золотистості протягом 4-5 хвилин.
- Обсмажену цибулю відправляємо в фарш разом з відвареним рисом, яйцем, сіллю і перцем. Все добре вимішуємо до однорідності і прибираємо в прохолодне місце на півгодини.
- В цей час невеликими кубиками нарізаємо цибулю, натираємо на крупній тертці моркву, а також дрібно шаткуємо зелень і часник.
- На сухій сковороді обсмажуємо борошно до світло-коричневого кольору і поки відставляємо його в сторону.
- До легкої золотистості пасеруємо цибулю,а потім обсмажуємо її разом з морквою протягом 2-2, 5 хвилини.
- До овочів додаємо томатну-пасту і обсмажуємо ще хвилину.
- Вливаємо 550 мл бульйону, перемішуємо, доводимо до кипіння, а потім на повільному вогні тушкуємо під кришкою 15 хвилин.
- До обсмаженого борошна додаємо сметану, вливаємо бульйон, що залишився і розмішуємо до однорідності.
- З охолодженого фаршу ліпимо кульки, обвалюємо в борошні і обсмажуємо по півтори хвилини з кожного боку.
- Викладаємо фрикадельки в форму і повертаємося до томатного соусу, який перебиваємо в блендері або протираємо через сито.
- Повертаємо соус на сковороду, доводимо до кипіння, після додаємо зелень з часником, цукор. Вливаємо сметанний соус і при постійному помішуванні проварюємо 3-4 хвилини.
- Потім при необхідності підсипаємо сіль, кладемо лавровий лист і горошини перцю, проварюємо ще 5 хвилин.
- Заливаємо соусом фрикадельки і запікаємо в розігрітій до 190°С духовці 20 хвилин.
Обов’язково додайте у фрикадельки відварений рис, саме він робить їх консистенцію більш ніжною.