Всі мами як мами, а моя — вигадниця. У той час як однокласники кривилися і стогнали над тарілкою борщу, я з задоволеним виглядом виловлювала фрикадельки. Ні, моя мама теж годувала нас з братом борщем. Але готувала вона його за особливим рецептом. Тепер Сибірський борщ дітям готую і я.
У моїй пам’яті це сама ситна перша страва. Навіть солянка йому поступається. А все через те, що готується Сибірський борщ з фрикадельками і квасолею на м’ясному бульйоні. Чоловік каже, що після тарілки такого борщу навіть до другого приступати не хочеться. Є в його словах частка правди.
- Капуста білокачанна 250 гр.
- Квашенна капуста 150 гр.
- Картопля 3 шт.
- Квасоля біла 100 гр.
- Буряк 2 шт.
- Морква 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Томатна паста 100 гр.
- Масло вершкове 50 гр.
- Часник 4 зуб.
- Олія соняшникова 2 ст. л.
- Цукор-пісок 1 ст. л.
- М’ясний бульйон 2.5 л.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Перець чорний горошок 2-3 шт.
- Петрушка за смаком
- Фарш із яловичини 300 гр.
- Куряче яйце 1 шт.
- Молоко коров’яче 2 ст. л.
- Картоплю, цибулю, буряк і моркву очистіть від шкірки. Промийте овочі. Приготуйте бульйон на кістці, в кінці додайте лавровий лист, перець горошком.
- Квасолю замочіть години на 3 у воді. Потім відваріть до готовності і відцідіть. Буряк наріжте брусочками. На сковороді розтопіть 2 ст.л. вершкового масла. У ньому протушкувати буряк до м’якості.
- Потім додайте в сковороді 2 ложки бульйону і квашену капусту. Туди ж відправте цукор. Перемішайте і тушкуйте хвилин 15 на маленькому вогні. Тим часом приготуйте фрикадельки.
- На сковороді розтопіть чайну ложку вершкового масла. У ньому обсмажте одну цибулину, нарізану кубиком. Пересипте золотисту цибулю в фарш. Туди ж відправте яйце і молоко.
- Фарш посоліть і поперчіть за смаком. Можете додати спеції або рубану зелень. Ретельно перемішайте масу. Сформуйте крихітні фрикадельки.
- Іншу цибулину і моркву подрібніть, обсмажте до золотистого на соняшниковій олії. Потім додайте томатну пасту. Перемішайте і тушкуйте хвилини 2.
- Доведіть бульйон до кипіння і пересипте в нього картоплю кубиками. Туди ж-капусту, подрібнену соломкою, і фрикадельки по одній. Варіть 10 хвилин.
- Перемішайте борщ, додайте до нього квасолю, буряк з капустою і цибулю з морквою. Знову перемішайте блюдо, посоліть за смаком. Спеції за смаком. Варіть ще хвилин 5-10.
- В цей час пропустіть через прес часник. Додайте його в борщ в самому кінці. Перемішайте інгредієнти, вимкніть вогонь. Залиште його під кришкою хвилин на 10, щоб настоявся.
Подаємо Сибірський борщ до столу, як і класичний: з ложкою сметани і посипавши рубаною зеленню. До речі, щоб заощадити час, я часто використовую консервовану квасолю замість вареної. Тоді її потрібно додавати на останньому етапі готування разом з часником. Сподобався рецепт? Будемо раді дізнатися вашу думку!