Червоний борщ з солодким перцем і салом: Одеський рецепт

червоний борщ одеський рецепт

Одеса колоритна буквально у всьому: починаючи місцевими жителями з їх відмітною говіркою, закінчуючи автентичною, ні на що не схожою кухнею. І, що я вам хочу сказати, український борщ готують тут відмінний. Їх червоний борщ із солодким перцем і затиркою з сала підкорює серце і шлунок з першої ложки.

Запевняю, це яскраве і дуже наваристе блюдо стане вашим кулінарним улюбленцем. Тут головне – досить довго варити сам бульйон (не менше години). Сіль і гостроту регулюйте вже на власний смак. Але за рецептом нижче виходить в міру гостро і дуже пікантно. Сало, перетерте з часником, додає борщу по-одеськи просто неймовірний аромат і вид.

Чим червоний борщ із солодким перцем і салом відрізняється від класичного

Даний рецепт досить популярний в багатьох закладах української кухні. Якщо говорити про максимально гострий варіант, то один солодкий перець можна замінити гірким або гострим. Деякі господині проварюють борщ ще вже після того, як закинули всі інгредієнти. Я так робити не рекомендую. Тоді блюдо ризикує перетворитися в суцільну червону кашу.

Інгредієнти
Порції: +5
Кроки
2 год 10 хвДрук
  • Підготуйте м’ясо, зачистивши його від жив і непотрібного жиру. Промийте і залийте холодною водою. Поставте каструлю на плиту. Як тільки закипить, злийте перший бульйон, промийте каструлю і знову влийте чистої води, тепер уже в майбутній борщ.
  • До яловичини додайте стебла кропу і перець горошком. Поставте бульйон на слабкий вогонь і млоїте під кришкою не менше 1,5 годин, щоб він став насиченим і ароматним.
  • Потім вийміть кріп і шматок яловичини, приберіть кістки. М’ясо поріжте на шматочки і поверніть в бульйон. Його краще попередньо процідити.
  • Капусту наріжте не дуже дрібною соломкою, картоплю наріжте, як вам зручно. Все покладіть в бульйон. Долийте води до потрібного обсягу і продовжуйте варити борщ на середньому вогні.
  • Сало поріжте на дрібні кубики. Два шматочки розтопіть в сковороді.
  • Буряк вимийте, почистіть і натріть на середній тертці. Залиште трохи тертого буряка на потім (для зафарбовування).
  • Тушкуйте буряк на розтопленому салі. Як тільки вона стане м’якою, додайте оцет і томатну пасту. Всипте цукор і підлити трохи готового бульйону.
  • Болгарський перець очистіть від насіння і наріжте кубиком.
  • Через 15 хвилин після варіння капусти з картоплею закладіть в борщ перець і тушкований в томаті буряк.
  • Зробіть зажарку з тертої моркви і ріпчастої цибулі. Можна на рослинній олії, але ароматніше буде на свіжому салі. Сюди ж додайте половину пучка будь-якої зелені.
  • Борщ можна вважати готовим, як тільки капуста стає м’якою. Значить, прийшов час для закидання засмажки.
  • Перемішайте, посоліть і приправте блюдо лавровим листом. Киньте в киплячий борщ цілі зубці часнику, цукор. Сюди ж треба додати і секретний інгредієнт – залишки буряка.
  • Швидко перемішайте борщ, як тільки він закипів, і тут же вимкніть вогонь, накривши каструлю кришкою.
  • Поки борщ настоюється, зробіть затирку. Дрібно нарубати сало без м’ясних прожилок і часник, а потім розітріть все дерев’яним товкачем.

Одесити додають її прямо в тарілку з борщем разом зі сметаною і свіжою зеленню. У затирку іноді кладуть мелений перець, а також подрібнену лаврушку. Можна і свіжу зелень. Деякі її намазують на житній хліб. Але це вже справа смаку.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( 3 оцінки, середнє 4.67 з 5 )
Залишити відповідь